Måla vintage-prylarna

gästbloggare

Måla vintage-prylarna

Originalskick i all ära, men ibland är de en gång så vackra vintagefynden för slitna för att bidra till en bra helhet. Men med lite färg förvandlar du skräp till skatt – på ett stilsäkert sätt. Journalisten och bloggaren Maria Soxbo listar sina bästa tips.

Måla vintagemöbler

Foto: Alexander Waterworth Interiors.

Måla vintagemöbler

Foto: Ragnar Ómarsson / Livet hemma.

Valda delar. Ibland har pinnstolar och böjträstolar en perfekt patina på vissa ställen, men är sönderskavda på andra. Inga problem, måla bara delar av stolen och lämna de bästa bitarna omålade. En matt färg blir sobert och elegant, en högblank färg ger en lekfull kontrast. Du kan måla alla stolar på samma sätt, till exempel lämna halva benen omålade, eller måla olika delar av varje stol.

måla vintagemöbler

Foto: Kelly Brown.

Ton-i-ton. Har du lyckats fynda ett gäng stolar i alla möjliga färger och former? Skapa harmoni runt matbordet med pensel och färg, antingen genom att måla alla stolar samma kulör eller att som här måla dem i olika nyanser av samma för en cool effekt. Samma trick blir extra snyggt på stapelbara pallar och stolar, eftersom de blir som en skulptur i rummet när de inte används.

måla vintagemöbler

Foto: Frida Eklund Edman / Livet hemma.

Snygg räddning. En snygg sideboard i teak eller valnöt är så klart finast i originalskick, men om delar av den har repats eller slitits kan man ge den en sober makeover utan att förlora originalets fina trä. Måla de delar som är skavda, till exempel alla luckor eller lådfronter, och lämna resten – eller tvärtom. Vitt, svart, beige och grått passar alltid bra, men även mörkblått matchar det varmbruna träet fint. Passa på att polera upp övriga delar när du ändå är i farten.

måla vintagemöbler

Foto: Bloomingville / Mike Krautter.

Bärbar makeover. Korgar, träspånslådor och äppellådor kostar ofta inte många kronor på loppis, och är ofta lite fuktskadade i botten. Lite snyggare blir de med färg, oavsett om du målar hela eller delar av den. Tänk på vad du ska ha korgen till när du väljer färg, så att den tål att användas sedan.

måla vintagemöbler

Foto: Anthropologie.

Stilsäker rotting. Det är en smygande trend, det här med rotting- och bambumöbler, så än är det ofta riktiga fyndpriser på loppis. Ofta har möblerna en väldigt sirlig och romantisk form, som kanske inte passar i alla hem – men med lite färg får de ett helt annat uttryck. Plocka upp en nyans ur ett mönster på en kudde eller matcha med en kulör ur en tavla på väggen och vips känns den billiga rottingmöbeln som gjord för rummet.

måla vintagemöbler

Foto: Vtwonen.nl.

Inramat. Sirliga träramar i varierande skick är rena dussinvaran på många loppisar, ibland får du ett konstverk ur hötorgs-genren på köpet och ibland är det bara ramen som överlevt. De fina formerna är roliga att plocka in i en stram inredning, och för att hålla stilen är det ett smart trick att måla ramarna i samma nyans som väggen. Huruvida du vill ha motiv i dem eller ej bestämmer du själv, och föreställer det något du inte riktigt gillar är det inget som hindrar att du målar över det också …

Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inredningsbloggen Husligheter om trender och design och anordnar bloggträffar under namnet ÖppetHusligheter, där inredningsbloggare och företag möts över en frukost. Maria Soxbo inspireras av personliga hem, kreativa idéer och träffsäkra färgkombinationer. Favoritknepet är att måla innerdörrar och dörrfoder i en avvikande färg.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.