Måla taket rosa

Måla taket rosa

Lina Elfstrand jobbar som Art Director på reklambyrån DDB. Hon ville skapa en hall som inte bara var en passage, utan ett rum med karaktär och som får ta en egen plats i hennes 2:a på Södermalm i Stockholm.

– När jag flyttade in satt det en tapet på väggen och även om jag inte gillade den så gav den karaktär till rummet, berätta Lina Elfstrand.

Det var med ganska kort varsel hon skulle flytta in i sin nya lägenhet så för enkelhetens skull målades hallen från början helt vit.
– Det kändes ungefär som jag fick en vit canvas att fylla, förklarar hon och berättar att hon nästan direkt ville återföra karaktären till hallen men på sitt eget sätt.
– Jag hade länge tänkt på att jag ville ha en del i lägenheten rosa utan att det skulle ta för mycket plats. Jag började med att skapa förvaringen i hallen och gjorde skåpsluckorna rosa. Men att bara ha det kändes lite trist, jag ville ha mer av det rosa. Då kom jag på att det vore kul att göra något med taket.

Lina tror att taket är en yta som ofta glöms bort, och att man trillar in i att taket ska vara vitt.
– Genom att måla taket kan man lättare få ett utrymme att kännas mer spännande.  Jag är jättenöjd med resultatet, speciellt sedan lampan kom upp. Den hjälper till att dra blicken upp mot taket. Nästan alla som kommer hem till mig säger ”oj, vad kul att du målat taket”. Själv blir jag glad bara av att öppna min dörr.

mala_hallen_rosa

Så lyckas du med takmålningen:

1. Gör rent. Tak är ofta en yta som inte rengörs så ofta. För att få ett bra resultat är det viktigt att ytan är rengjord. Se till att underlaget är fast och fritt från stoft. Lättast är att skrapa och borsta. Blanka eller smutsade ytor går bra att tvättas med Alcro Delfin Målartvätt, skölj noga med vatten. Är det sedan innan limfärg på ytan, tvätta bort med mycket vatten.

2 Förbehandla. Omålade eller starkt sugande ytor behöver grundmålas först.  Alcro Sober Natur är en bra grundfärg för ändamålet. Är taket yta en gammal kalkfärg med stoftig yta binder du lättast ytan med Alcros Stärka Grundfärg. Lackfärgsytor slipar du eller grundar med V-slip. Alla hål och sprickor bör lagas, använda förslagsvis Alcro Väggspackel.

3 Måla. Måla inte vid lägre temperatur än +5°C. Rör om färgen väl. Måla jämnt och flödigt med roller. Har du rikligt med färg i rollern hela tiden så undviker du att få ett ojämnt resultat. Ett normalt smutsat tak behöver du bara måla en gång. Målar du med pensel, späd färgen med 5 procent vatten.

Uppifrån vänster: Lingonshake, Gräddnos, Tyll, Balett och Pink Parrot.

Uppifrån vänster: Lingonshake, Gräddnos, Tyll, Balett och Pink Parrot.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.