Måla och vårda på balkongen

Måla och vårda på balkongen

Körsbärsträden står i full blom och även om värmen lyser lite med sin frånvaro är det ändå dags för uteliv. Det räcker med 7 plusgrader för att du ska kunna måla både utemöbler, fasad och fönster. Med hjälp av Alcros trallrent, träolja och Bestå fönsterfärg skapar du en vacker och hållbar plats för säsongens alla väder.

 

utemöbler fräschas upp med hjälp av lasyrfärg och fönsterfärg

Foto: Lina Östling

Nu är det hög tid för uteliv. Kika på väderprognosen och olja balkongtrallen när det är minst risk för regn. Och gärna några dagar innan du vill bjuda vännen på en god fikastund. Underlaget ska vara torrt och temperaturen i luften bör ligga mellan +10 och +25 grader. Applicera oljan tills träet är mättat och inte suger mer. För mer tips kring olja för just ditt underlag kan du läsa på alcro.se.

Alcro skydda trädäcket

För att njuta av din balkong länge behöver du ge träet det skydd det behöver. Här är balkongräcket och dörrar målade med Bestå fönsterfärg. Bänken är målad med Bestå fönsterfärg bruten i kulören Drivved.

Balkongräcket, dörrar och fönster är några av de mest utsatta delarna på ett hus. När du målar på nytt trä behöver du inte tvätta. Obehandlat trä, det vill säga trä som stått obehandlat ett tag ska tvättas och borstas innan målning. När det kommer till fasaden, är det bra att börja med att tänka igenom färgsättningen. Vilken historia har huset, vilket uttryck ska det ge, vilken kulör tycker du om. Ta gärna hjälp av en fasadexpert för att välja rätt produkt för ditt hus.

Blommor på veranda

Lilla krukan med ansiktet och kryddlådan är målade i kulören Butelj, bänken och övriga krukor i Drivved, båda brutna i Bestå fönsterfärg.

Alla möbler av trä som står ute bryts ned av fukt och mikroorganismer och spricker av torka. Genom regelbunden behandling kan dina trämöbler klara sig längre. Har du fönsterfärg över? Måla bänken, krukorna och kryddlådan, så får du både en härlig oas och minskar spill.Bulle på balkong

Det finns många olika produkter som skyddar och reparerar dina utemöbler. Stolen är behandlad med Alcro Virke, en lasyrfärg för trä som framhäver träets naturliga struktur. Du kan använda den utomhus på nytt, tidigare impregnerat eller laserat trä. Lasyren gör träet vattenavvisande och motverkar sprickbildning. Låt torka ordentligt, sen är det bara att njuta av bullen, kaffet, vännen och din sköna plats.

Stol behandlad med Alcros Lasyrfärg Virke

Stolens trötta trä får näring med hjälp av Alcros Lasyrfärg Virke i kulören Mylla.

 

Vi bjuder på mer läsning och arbetsråd för utomhusmålning av fönster och möbler:

Måla fönster och Snickerier.

Måla utomhusmöbler.

Hur går underarbetet till? 

Ska du måla om eller måla nytt? Få hjälp att avgöra vilken färg du ska använda beroende på din fasads skick.

Eller inspireras i kulörval med hjälp av vår färgkarta för att färgsätta trähus.

 

Styling och text: Jill Windahl

Foto: Lina Östling

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.