Måla om huset? Här får du tips!

Måla om huset? Här får du tips!

Kulören har bleknat, färgen flagar och fasaden ser sliten ut. Då är det dags att måla om huset. Oavsett om du vill byta kulör eller måla med samma gäller det att göra ett riktigt bra grundarbete. Här har vi samlat några värdefulla råd som hjälper dig på vägen mot en nymålad fasad.

Fasadmålning i tre steg
1.
Börja med att se över fasaden för att byta ut eventuellt trasigt virke. Om fasaden är målad sedan tidigare – kolla så att färgen sitter fast och att träet inte har ruttnat. Skrapa bort lös färg och se till att alla ytor är rena. Lämna in ett färgprov till din färgåterförsäljare om du är osäker på kulör och produkt.
2. Olja och mätta ändträ och andra utsatta partier såsom panelskarvar och spikskallar med grundolja.
3. Grundmåla alla omålade ytor med grundfärg. Är den ursprungliga färgen i dåligt skick bör du grundmåla hela fasaden. När grundfärgen torkat målar du hela fasaden med täckfärgen. Låt torka och lägg på ett lager till med täckfärgen så får du en fasad som håller sig fin länge.

ALCRO_GASEN_BESTA2

Alcro Bestå är ett vattenburet fasadsystem med grundolja, grundfärg och täckfärg. Produkterna är utvecklade för att skydda din fasad och få det att se nymålat ut länge. Produkterna är testade på Gåsens fjällstation, fem stugor byggda på 1960-talet, på ett av Sveriges högsta och mest utsatta fjäll – Gåsen i Jämtland. Färgen är framtagen för att stå emot den tuffa skandinaviska väderleken och kulörerna är anpassade till svensk natur, arkitektur och färgsättningstradition. En längre text om Alcro Bestå hittar du här.

Alcro Bestå

Gåsens fjällstation, målad med Alcro Bestå.


Alcro Arkitekt är
en helmatt fasadfärg som går att bryta i samtliga kulörer i Alcros utomhuskollektion. Den passar lika bra på ett sekelskifteshus i skärgården som en funkisvilla eller modernt hus i stadsmiljö. Färgen täcker mycket bra och är speciellt utvecklad för att hålla både kulör och glans under många år. Här kan du läsa mer om Alcro Arkitekt.

Gör ett noggrant underarbetet
Räkna med att lägga ungefär tre fjärdedelar av arbetstiden på underarbetet och resterande på själva målningsarbetet. Kolla först att träet inte ruttnat och byt ut eventuellt trasigt virke, skrapa bort lös färg och se till att ytorna är rena. Före målning ska träet vara torrt och ha en fuktkvot under 16 procent. En fuktkvotsmätare finns hos de flesta Alcroåterförsäljare. Se till att ha bockar, säkra stegar, borstar, penslar i rätt storlek, tejp, täckplast och skyddsglasögon innan du sätter igång.

Alcro fasadexperten


Ta hjälp av en fasadexpert
Alcros Fasadexperter kan komma hem till dig för att titta på ytskikt, analysera den befintliga färgen samt ge råd om utrustning, förarbete och färgval.

Måla om huset Alcro Bestå

Hallå där…

Katja Stern Alexandersson på Måleributiken i Alvik.

Många målar om huset nu, vilken kulör är mest populär?
Vi ser mycket grå och vita toner nu. De färger som är populära i interiören blir det även exteriört. Det handlar nog om att funkisen är väldigt populär nu. Många nya hus inspireras av funkisen och då hamnar man lätt i det vita. Samtidigt ser man en parallell trend med svarta hus. För tio år sedan var det mer traditionellt med rött och gult.

Vet de flesta redan vilken kulör de vill ha när de kommer till er?
Nej, många lämnar frågan helt öppen. Då brukar jag fråga hur det ser ut runtomkring, grannarnas hus, miljö och så vidare. I ett område med gult och rött kan det bli knepigt att peta in ett svart hus. Man ska tänka på att grannarna ser ens hus mer än vad man själv gör.

Vad är det vanligaste misstaget när man väljer kulör?
Att man bara väljer utifrån små färgprov. Man måste måla en bit av fasaden eller plankor som man ställer ut för att få en riktig uppfattning om hur det kommer att bli. Med ett litet prov blir färgen ofta för stark, vitt blir lätt för hårt och blått kan dra mot lila. Det är jätteviktigt att man provar på en större yta.

Fler tips om hur du väljer rätt kulör hittar du här.

Missa inte Alcros tutorials om fasadmålning, förarbete och färgsättning med Hildur Blad.

Här hittar du alla våra filmer.

 

TEXT: HEDVIG ANDERSSON

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.