Måla mönster

inspiration

Måla mönster

Alla som varit på konstmuseum vet att möjligheterna med färg är oändliga. Journalisten och bloggaren Maria Soxbo listar ett antal kreativa mönster-idéer som inte kräver konstnärstalang.

Detaljera mera. Den som inte vill låta mönstret dominera hela rummet kan smycka väggen med några små, målade detaljer istället. Lätt att testa, lätt att måla över när man tröttnat! Kulörvalen i det här rummet är dessutom oväntade – rosa, vita och mörkblå väggar med gula linjer och ljusblå trianglar. Låt dig inspireras att våga mer.

Geometri i blått. Skapa en alldeles unik vägg med ett geometriskt mönster i några få, noga utvalda kulörer. Den här fina hallväggen är inspirerad av konstnären Sol LeWitts målningar, med oregelbundna, geometriska former i en blå, beige, grå och grön palett. Extra snyggt blir det att plocka upp en av kulörerna till dörrar och karmar istället för att låta dem förbli vita.

Foto till vänster: Marie Claire Maison, till höger: Blaine Davis/New York Times

Foto till vänster: Marie Claire Maison, till höger: Blaine Davis/New York Times

 

Som en tavla. Okomplicerat men effektivt – genom att måla en eller flera fyrkanter på väggen, som gärna överlappar varandra lite, blir väggen ett konstverk. Plocka upp nyanserna från mattan, en mönstrad soffkudde eller favoritblommorna och sätt igång – allt du behöver är vattenpass, linjal, papperstejp och färg.

Släpp lös kreativiteten. En slät skåpvägg blir mycket roligare om dörrarna får agera målarduk. På fri hand eller med hjälp av en linjal och lite papperstejp kan du förvandla förvaringen till nästan vad du vill med några burkar färg. Det kan vara fint att låta träet skympa mellan penseldragen. Är skåpdörrarna industrimålade får du färgen att fästa med ett lager häftgrund under.

väggmålning och skåpmålning!

Foto till vänster: Baxter.it, till höger: Ikea Ideas

 

Den gula tråden. Injicera lite solgul energi i ett vitt rum genom att måla gula linjer. Den försiktige delar av väggen med en gul horisont, eller markerar hörnen med gula stråk. Den mer vågade korsar väggar, tak och golv utan begränsningar. Spännande, uppseendeväckande – och lätt att förändra och förnya när man känner för det.

Måla detalhjer i gult

Foto: Julian Fernandez

 

På pricken. Vem blir inte glad av prickar? Oregelbundna och lite ojämnt utplacerade blir de charmigt lekfulla – perfekt cirkulära och i raka rader blir de prydligt preppy. Vågar du målar du på fri hand (skissa upp var de ska vara i förväg), annars är det enklast att arbeta med stenciler för att få dem lika stora och jämna. Svarta prickar på en vit vägg blir så pass diskret att du kommer undan med att låta dem fortsätta upp i taket utan problem.

prickigt på väggen

Foto till vänster: Eve Wilson, till höger: Ferm living

 

Bergsäkert. Det krävs faktiskt ingen större konstnärstalang för att skapa en muralmålad vägg över ett vackert berglandskap, tro det eller ej. Knepet ligger i kulörerna. Låt din färghandlare hjälpa dig att välja ut tre-sju angränsande nyanser och börja måla.

måla bergsmassiv inomhus

Foto till vänster: Martina Gemmola, till höger: Spanglishgirl.com

TEXT: MARIA SOXBO

Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inrednings- och designbloggen Husligheter.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.