Måla med Metall

Måla med Metall

Med Alcros Metall Dekorfärg förändrar du enkelt gamla prylar och skapar personliga inredningsdetaljer. Men den gör sig lika bra på väggen och står spännande kontrast till helmatta Pashmina.

Koppar, guld och mässing. Eller varför inte pärlemorskimrande champagne? Höstens hetaste kulörer är magiskt metalliska.
– Vitt är fortfarande populärt men det är mycket mer färg som gäller nu, både på väggar och inredningsdetaljer. Det handlar om att skapa ett personligt hem som representerar dig och din stil. Om att våga ta ut svängarna mer och leka med olika material, strukturer, former och kulörer. Därför ligger den här färgen helt rätt i tiden, säger Yvonne Karlsson, färgsättningsexpert på Alcro.

Alcro_guld_metallic

Till vänster Alcros kulörer Guld, Old Rose, Champagne Pärlemor, Apricot Nude och Mässing Metallic. Till höger klädhängare och skor i Guld mot en fond av Old Rose ur kollektionen Ad.Pashmina från Alcro, foto: Anders Roth.

Hon berättar vidare att Metall Dekorfärg, som funnits med ett tag, nu har börjat användas där den gör sig bäst, nämligen på ruffa ytor och föremål i olika former.
– Tidigare handlade det mest om att skapa en blank och slät yta. Men den här färgen har ett så mycket bredare register. Det är på ojämna underlag, i böjar och övergångar som vinklarna på en stol där den gör sig allra bäst och den metalliska effekten blir som störst. Det går att skapa fantastiskt mycket fint med den här färgen. Dessutom gifter den sig otroligt väl med Pashmina.

Att samspelet mellan helmatta väggfärgen Pashmina och Metall Dekorfärg blir så effektfullt beror på att ljuset reflekteras åt olika håll på en matt yta (ojämn) men rakt ifrån en blank (slät). En viktig sak när det gäller kontraster (mellan matt och blankt) är att tänka på belysning och hur ljuset faller in i ett rum. Med en dynamisk belysning kan du förändra hur rummet och inredningen upplevs och förstärka effekten av de olika ytornas struktur och glans.

Yvonne tipsar också om att om du exempelvis målar en bred rand i metall på en i övrigt matt vägg kan det vara jättefint att plocka upp det blanka i andra detaljer också som sidengardiner, tavelramar, speglar och glansiga kuddar. Målar du en hel vägg med metall är det istället fint att jobba med matta ytor som linnekuddar eller bomullsgardiner. Det handlar om att hela tiden hitta kontrasten men självklart också en balans.
– Vårt färgseende bygger till stor del på kontraster och det är därför kontraster mellan ljust och mörkt men även mellan matt och blankt tillför så mycket till ett rum och gör det så mycket mer intressant. Har du matta väggar i rummet så plocka in blanka detaljer och vice versa.

Alcro_sval_metallic

Metall dekorfärg är ett spännande inslag i inomhusmålning som gifter sig väl med matta väggfärger från Pashmina, foto Mathias Nero. i Till vänster Alcros kulörer Antracit Metallic, Perfect White, Titan Metallic, Lunar Grey och Silver.

Kulörkollektion ad.pashmina spänner från mjuka pasteller till intensiva kulörer och nya kulörkartan för Metall dekorfärg går från krispigt silver till djuprött skimmer. En sval kombination som är mycket fin är de grå kulörerna i ad.pashmina med silver och titan av Metall Dekorfärg. Vill du ha en varmare känsla är Old Rose och Mässing eller Magma mycket fina tillsammans.
– Men egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna. Loppisfynd, gamla möbler, ljusstakar, snickerier, vaser, krukor, prydnadssaker och andra föremål. Allt blir finare i metall, i synnerhet mot matta ytor.

Del 2 i artikelserien – 6 inspirerande tips för att måla i metall – kommer 29 september. Håll utkik!

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.