inspiration

Måla i höstens kulörer

Ny årstid, nya kulörer att inspireras av. Utgå från höstens egen färgkarta och låt hemmet matcha utsikten.

Orange mot grått. Att måla om hela hemmet i eldiga höstlövskulörer är kanske inte för alla, men perfekt nog har naturen sett till att höstens palett framhävs på allra bästa sätt mot trygga grå nyanser. Så behåll (eller måla) dina grå väggar, och strössla sedan soffan med orange och röda kuddar, byt lampsladdarna till textilsladdar i varma kulörer och ta in ett fång japanska lyktor eller rönnbärskvistar som blickfång. Lika lätt att ta fram som att städa bort.

hostfarger

Foto: Marcus Lawett för Fastighetsbyrån, David Hughes för Bolia.

Fyra nyanser av rött. Rött är en social kulör, vi får energi och blir mer pratsamma och mingelsugna i ett rum som går i röda toner. Så omfamna höstens kulörer inför nästa ommålning och hitta 3-4 nyanser som går ton i ton med din röda soffa (eller de röda plädarna du lägger på den). Då har nästa hemmafest bästa möjliga förutsättningar att bli lyckad.

hostfarger

Foto: Neptune.com.

Höst på annat sätt. Det finns inget som säger att en höstinspirerad inredning måste gå i orange. Hämta inspiration från naturen så kommer du att upptäcka att hösten lika gärna kan gå i blekt grön och lila som i brunt och gult. Ge dig på en sideboard eller en bokhylla med en vackert rödlila ton, och måla väggen bakom i pudrigt grön – vips har du släppt in hösten på ett lite mer subtilt sätt.

Foto: Steve Stenzel, Heidi Lerkenfelt.

Foto: Steve Stenzel, Heidi Lerkenfelt.

Årstidsbunden fondvägg. En liten fondvägg är ett perfekt sätt att snabbt förändra ett rum, för att till exempel följa årstiderna. Välj en vägg som är lättmålad, det vill säga en som inte har för många hyllor eller tavelkrokar. Sedan går det snabbt att skydda golvet, maskeringstejpa kanter och lister och rolla väggen i en ny kulör. Med övriga väggar och inredning i neutrala färger kommer du undan med de flesta kulörval. Känns en hel vägg lite övermäktig så kan du istället välja att måla en möbel och låta den byta skepnad då och då. Skogsgrönt blir superfint till hösten!

Foto: Christopher Sturman/New York Times

Foto: Christopher Sturman/New York Times

Som en tavla. Klassiska oljemålningar, både porträtt och landskap, går ofta i lite murrigare, höstiga toner. Kika runt på närmaste loppis, fynda ett landskap i en vacker ram och plocka sedan ut dina favoritkulörer ur motivet. En gråblå eller grågrön väggfärg, kanske något åskblått till en möbel och varför inte en guldig ockra till bokhyllan?

Foto: twoinspireyu/Etsy, Roomsforrentblog.com

Foto: twoinspireyu/Etsy, Roomsforrentblog.com

Svart och vitt … går så klart också bra att inreda höstfint med. Ett tips är att välja en lite varmare nyans på den vita, till exempel äggskals-/stockholmsvit, så att den inte upplevs som blå ihop med typiska höstkulörer som gult och orange. Svart gör sig extra fint mot de allra eldigaste kulörerna – kanske kan ytterdörren få sig en ny höstkostym att hänga den fina kransen på?

Om Maria Soxbo
Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inredningsbloggen Husligheter om trender och design och anordnar bloggträffar under namnet ÖppetHusligheter, där inredningsbloggare och företag möts över en frukost. Maria Soxbo inspireras av personliga hem, kreativa idéer och träffsäkra färgkombinationer. Favoritknepet är att måla innerdörrar och dörrfoder i en avvikande färg.

TEXT: MARIA SOXBO

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.