Måla fasaden: så väljer du rätt kulör

Vackert väder och några veckors ledighet gör att många greppar penseln, för att bättra på färgen eller för att genomföra en efterlängtad förändring och måla fasaden i en helt ny kulör. Att hitta rätt fasadkulör är både roligt och svårt. Arkitekten Jenny Fröslee och Alcros färgsättningsexpert Yvonne Karlsson delar med sig av sina bästa tips.

Raka linjer, stora glaspartier och en fasad matt som sammet. Den matta, svarta fasaden som vi ofta förknippar med modern, svensk arkitektur tycks vara här för att stanna. Det är kanske lätt att tro att matta fasader är en trend vi ser just nu som är starkt förknippad med samtida arkitektur, men faktum är att matta fasader alltid haft en plats inom svensk arkitektur och färgsättning.
– I Sverige finns en lång tradition av att måla med slamfärg som Falu Rödfärg, som kanske är den mattaste fasadfärg man kan föreställa sig. Rödfärgen är matt, lågmäld och jordig och faluröda byggnader går ton-i-ton med naturens egen färgskala, säger Jenny Fröslee, som driver den egna byrån Vy Arkitekter.

Den matta fasaden kommer att synas i en uppsjö kulörer i framtiden, inte bara den traditionella faluröda eller kontemporära svarta. Alcro Arkitekt är det senaste tillskottet i Alcros produktfamilj. Det är en ultramatt fasadfärg som går att bryta i många vackra kulörer och passar lika bra till ett sekelskifteshus i skärgården som till en funkisvilla i en grönskande miljö eller i stadsbebyggelse.
– Alcro Arkitekt har bättre täckförmåga och hållbarhet än traditionell slamfärg, och den kan brytas i fler kulörer. Matta ytor ger inga reflexer och det är väldigt harmoniskt. Idag finns en önskan om fler valmöjligheter och Alcro Arkitekt är ett svar på det, säger Yvonne Karlsson, färgsättningsexpert på Alcro.

Måla fasaden

Arkitekt Emalj blir en vacker fond för utemöblerna.

Jenny Fröslee har själv valt en matt, svart fasad till det egenritade hemmet på Flatön på Västkusten.
– Vi valde en matt, svart fasad för att få huset att försvinna, för att bryta ner volymen för ögat. Matta kulörer passar ofta väldigt bra utomhus eftersom de underordnar sig omgivningen till skillnad från blankare färger som drar till sig reflektioner och uppmärksamhet. Den svarta matta kulören passar dessutom väldigt fint in i naturens eget färgspektrum, oavsett årstid och landskapstyp, förklarar hon.

Jenny har med sitt val av fasadkulör valt att låta huset underordna sig omgivningen. Att ge det ett modernt uttryck men samtidigt låta det smälta in i skärgårdsmiljön.
– Vi utgick från hur huset skulle upplevas från vattnet. Vi ville respektera platsen och få huset att synas så lite som möjligt, helst inte alls. Eftersom berget är högre än huset och fasaden svart, kamoufleras huset och försvinner helt. Man upptäcker det bara om man vet att det finns där. En matt färg patinerar dessutom bra, efterhand som väder och vind sliter på fasaden återgår huset mer och mer till naturen runt omkring, en process att se fram emot, förklarar hon.

Måla fasaden

Fasad målad i Arkitekt Askgrå.

Trots att hon själv valt en fasadkulör som låter huset smälta in i omgivningen och bli ett med den menar hon inte att alla byggnader måste underkasta sig omgivningen.
– Färg är jättekul att hålla på med. Självklart ska man använda färg, men man ska göra det medvetet och med kunskap. En ny byggnad är ofta en del av ett sammanhang – det kan vara omkringliggande bebyggelse eller traditioner i kulturhistoriska områden, men man har rätt att vara personlig i sin smak tycker jag, säger Jenny Fröslee.

Något som är lättare sagt än gjort. För den som vill måla om sitt hus och byta kulör finns det en mängd frågor att ta ställning till. När byggdes huset och vad var det för färgsättning som dominerade då? Hur ser omgivningen ut? Präglas den av klipphällar och vatten, lummig lövskog eller av andra hus? Vill du framhäva eller förminska något i fasaden?
– Det första man ska tänka på är stilen på huset, när det är byggt och vad idealet var då. Generellt brukar hus trivas i den färgsättning som en gång var tänkt. Därmed är det inte sagt att det inte går att modernisera, säger Yvonne Karlsson. Hon fortsätter:
– På 70-talet var det modernt med mörka, laserade ytor medan sekelskifteshus ofta hade fasad, fönster, dörrar och andra snickerier ton-i-ton. Det betyder inte att man måste hålla sig till det. Ta hjälp av en arkitekt eller fråga i färghandeln. Det går ofta att hitta en annan färgsättning som passar stilen.

Måla fasaden

Vita fasader gör att huset syns mer och är framför allt vanliga på Väst­kusten. Fasad i Arkitekt Vit.

Jenny Fröslee tycker inte att man ska begränsa sig till en särskild palett baserat på husets byggår, men man ska ta ett medvetet beslut kring färgsättningen.
– Titta på vilka andra material som finns i fasaden. Har man till exempel inslag av tegel bör man ha teglets kulör i åtanke. Färg har en stor inverkan på människor och hur vi upplever färg är mycket personligt, och vi påverkas självklart också av trender. ”Colours are noise” sa en arkitekt till mig och det kanske är ett skäl att vara varsam, förklarar hon.

Är du nyfiken på hur ditt hus sett ut tidigare kan du skrapa försiktigt på olika ställen. Kanske kan du hitta tips och inspiration i husets tidigare kulörer. Kommunen kan också ha information om hur huset tidigare sett ut. Sedan är det dags att titta på omgivningen. Tänk på att dina grannar ser ditt hus mer än vad du själv gör. Sträva efter att låta huset vara en harmonisk del av grannskapet.
– På Västkusten är många hus vita vilket innebär att de syns mycket. Där finns en tradition att husen ska synas för sjöfarten. Ljusa kulörer gör också att huset ser större ut. Vill du att ditt hus ska smälta in och inte synas så mycket är det bättre att välja kulörer som grått, beige, brunt, svart eller någon lasyr om huset ligger i en kustnära miljö, säger Yvonne Karlsson.

Vill man att huset ska smälta in i grönskande omgivningar väljer man istället falurött, brunt eller grönt.
– Falurött ligger på samma färgnivå som grönt. Kanske är det därför den är så populär. Vill man istället att huset ska sticka ut ska det göras med varsam hand eftersom det påverkar skönhetsupplevelsen, fortsätter hon.

En laserad träfasad.

En svart fasad gör att huset underordnar sig naturen och smälter in i ett bergigt landskap. Här laserad i Lava.

Att se kulören större än på ett färgprov är nödvändigt när det gäller att bilda sig en uppfattning om hur den kommer att se ut när den klär hela fasaden. Använd rejäla skivor, placera dem i olika väderstreck och titta vid olika tidpunkter på dygnet och i relation till närliggande hus.
– Alla kulörer förstärks och blir blåare utomhus. Kalla gråa har en tendens att bli violetta utomhus på ett inte helt behagligt sätt. Vill man ha ett grått hus som upplevs som neutralt grått ska man därför välja en varm grå kulör. Gröna kulörer ska ha gult i sig för att inte uppfattas som blå. Blå kulörer växer på färgskalan och blir mer kulörta, säger Yvonne Karlsson.

Tänk på att du inte är begränsad till en färgkarta.
– Om du hittar en fin kulör någon annanstans än på en färgkarta avsedd för utomhuskulörer, tona ner den något och välj en lite mörkare, smutsigare ton av den kulören. Vi behöver förstå att de lite ”tråkiga” kulörerna ofta blir väldigt vackra på stora ytor utomhus, fortsätter hon.

Precis som en matt eller blank yta, mörk eller ljus kulör har förmåga att förändra intrycket kan man i färgsättningen av detaljer och snickerier välja att framhäva eller gömma delar av byggnaden.
– Vill du skapa illusionen av större fönster? Måla fönster och foder i samma färg. Tar fönstren upp mycket plats på fasaden? Välj istället samma kulör på fasad och foder. Har du en klumpig balkong bör du måla den i samma kulör som fasaden så att den smälter in, säger Yvonne Karlsson.

Kontrasterande snickerier framhäver detaljer vilket kan vara fint på ett hus med snickarglädje. Samtidigt finns det effekter att uppnå genom att ha alla husets delar i samma kulör.
– Att ha allt i samma kulör är modernt idag och ger därför huset ett modernare intryck. Men ha en tydlig idé med vad du vill och färgsätt inte slentrianmässigt alla snickerier i samma kulör, säger hon.

måla putsad fasad

Svart framhäver de vackra spröjsade fönstren i den mjukt vita putsfasaden. Foto: Alcro


Jenny Fröslee
Jenny Fröslee är arkitekt och driver den egna byrån Vy. Till det egenritade huset på Västkusten valde hon en matt svart fasad för att låta huset underordna sig naturen och smälta in i det bergiga landskapet. Lek gärna med färg, men gör det medvetet och med kunskap, är hennes råd.

Tack till: Nybygget, EBK, Mjöbäcksvillan, Skidstahus, Fiskarhedenvillan, SVT Rekvisita, Dahl Agenturer, Gulled, Hemtex, Chhatwal & Jonsson, Foxford, Jacobsdals, Nadja Wedin, Jonathan Adler, Flo Interiör och Ginkgo Blommor.

TEXT: HEDVIG ANDERSSON  STYLING: EMMA WALLMÉN  FOTO: KLAS SJÖBERG

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.