Måla fasaden – välj rätt produkt

måla fasaden

Måla fasaden – välj rätt produkt

Snart är det dags att måla fasaden. Arkitekt, Bestå eller Virke – vilken produkt väljer du?

3 alternativ för fasaden


Arkitekt. Alcro Arkitekt är en helmatt fasadfärg, utvecklad för modern skandinavisk arkitektur, som går att bryta i alla kulörer. Den helmatta färgen ger ett stilrent utseende som håller i många år.
Bestå. Alcro Består är en halvmatt fasadfärg med hög hållbarhet som behåller kulör och glans under många år. Bestå går att bryta i alla kulörer.
Virke. Alcro Virke är en lasyr framtagen för nordiskt klimat som går att bryta i många vackra kulörer, från blekgrå Kråkmarö till djupbruna Espresso och klassiska Faluröd. Lasyr skyddar fasaden från uttorkning och sprickbildning och låter träets naturliga karaktär framträda.

3 steg – välj rätt kulör när du ska måla fasaden
  1. Husets och omgivningens stil. Välj kulör efter stilen på huset. De flesta hus kommer bäst till sin rätt i en kulör som är typisk för den tid då huset byggdes. Ha också omgivningen i åtanke när du väljer fasadkulör. Finns det ett tema i bostadsområdet kan det vara en fördel att hålla sig inom det. Det finns fortfarande utrymme att vara personlig i detaljerna. Tänk också på vilka delar av huset du vill framhäva eller gömma och färgsätt utifrån det.
  2. Prova dig fram. Tänk på att alla kulörer uppfattas olika på färgprovet och i verkligenheten. Provmåla därför på stora skivor. Alla kulörer förstärks och blir blåare utomhus. Kulören påverkas också av solens ljus och uppfattas olika under olika tider på dygnet. Flytta runt färgproverna för att utforska hur de ser ut på olika platser vid olika tider.
  3. Tona ner. Tänk på att alla kulörer uppfattas som starkare utomhus. Om du hittar en fin kulör som inte är gjord för utomhusbruk, tona ner den något för ett snyggt resultat på fasaden.

Läs mer om att måla fasaden och välja rätt kulör för trähus och putshus.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.