Måla bård

gästbloggare

Måla bård

Ibland kan det kännas som om något fattas, trots att allt är färdigmålat. Då kanske det är en bård – längs tak, golv eller till och med på golv – som krävs.

Bård i barnrum. I barnrummet är det åtminstone bildligt talat högt i tak – här kan fantasin flöda fritt. Måla konturerna av savannens alla djur och fyll i med olika kulörer, eller gör en vågig bård längs taket. Denna är gjord av papper, men kan lätt målas på väggen istället. Gör en mall genom att rita av hälften av en liten tallrik ett par gånger efter varandra, och välj själv om den ska sitta åt samma håll som här eller uppochner.

Foto till vänster: Elin Wallin/Studioelwa, till höger: Elositoazul.es.

Foto till vänster: Elin Wallin/Studioelwa, till höger: Elositoazul.es.

 

Råa kanter. Att helt enkelt måla ett band i en annan kulör uppe vid taket är en lätt match, och med maskeringstejp blir kanterna raka och prydliga. Eller så gör du som här, och låter kanten vara ”rå”. Det kan vara bra att först dra en rak linje med ett vattenpass runt rummet och sedan överlappa den lite ojämnt med penseln, för går du på ögonmåttet är risken stor att du får en bård som blir bredare och bredare ju längre du målar.

Foto till vänster: Int2architecture, till höger: Studiorum.fi.

Foto till vänster: Int2architecture, till höger: Studiorum.fi.

 

Bård vid golvet. Egentligen är det ju inget som säger att en bård måste sitta under taket – det kan bli minst lika dekorativt att utgå från golvet. Här har man ju oftast också en sockel att leka med, och att fortsätta måla en bit upp på väggen ger en cool effekt. Lek med olika nyanser och olika breda linjer. Att låta en bård följa med en trappa upp är också ett smart knep för att ge rummet karaktär.

Foto till vänster: Helena La Petite, till höger: VT Wonen.

Foto till vänster: Helena La Petite, till höger: VT Wonen.

TEXT: MARIA SOXBO

Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inrednings- och designbloggen Husligheter.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.