Lyxig vintage hos Dusty Deco

hemma hos

Lyxig vintage hos Dusty Deco

Tretton flyttar på tio år och lika många resor genom Europa och USA. De samlade erfarenheterna och inspirationen fick följa med när Edin och Lina Kjellvertz skapade sitt hem och en trygg bas för familjen.

Mässingslampor och -ljusstakar i olika former. Fotokonst och vackra böcker, vintage­mattor och marmorbänkar. En soffa i grovt linnetyg. En vit porslinshäst. Känslan är en blandning av en bistro i New York och en våning eller ett hotell i Milano eller på Mallorca. Det finns puls men ändå ro. Feng shuin slår en frivolt när vi kommer hem till Edin och Lina Kjellvertz våning på Östermalm i Stockholm.
– Vi har bott i 13 olika lägenheter på tio år. Men nu har vi två små barn och det är dags att landa. Därför tar vi in inspirationen från alla resor, härliga restauranger och sköna hotell när vi inreder, berättar Edin.
Och det är det vi får uppleva i hans och Linas hem. Här har paret inte bott i mer än sex månader, plasten togs ner dagen före vår ankomst, och det känns som om färgen knappt hunnit torka. Samtidigt är det mysigt. Kanske beror det på den fyra veckor gamla bebisen som Lina med van hand håller i famnen, kanske beror det på att dottern Lola haltar runt med ena benet i gips och en glass i varje hand, kanske beror det på Edins och Linas personligheter och deras talang för att inreda. Här är mysigt, varmt, trevligt och vansinnigt snyggt.

alcro_dusty_deco_1

Tydlig bistroinspiration. Den blåmålade entrén möter den kaklade inre hallen, som är ombyggd till kök och sociala ytor.

Köket präglas av marmor och ljusa kulörer. Mässingslisten mellan kaklet och väggen är en vacker detalj.

Köket präglas av marmor och ljusa kulörer. Mässingslisten mellan kaklet och väggen är en vacker detalj.

För ungefär sex år sedan startade paret inrednings­butiken Dusty Deco, som idag ligger i en stor källarlokal vid Hornstulls strand på Södermalm i Stockholm. Här samsas unika vintage-tingestar med kanske de snyggaste sofforna människan skådat, med paranta bord, solitära lampor och en uppsjö av fotokonst och designböcker. Integrationen mellan olika tidsepoker är fulländad.
– Det är kul! säger Edin och berättar att i takt med att både han och Lina förändras med tiden, inspireras av nya upptäckter och erfarenheter, ändras också koncepten och inredningen både i deras hem och på Dusty Deco.
– Vi ändrar stil i takt med att vi inspireras av olika tidsepoker. Vår första lägenhet var ju helt i det amerikanska stuket, allt var rostigt och trasigt och vi hade ett superindustriellt kök till det. Men det är det som är så kul med att förnya, man förändras och får skapa för sig själv efter det, fortsätter han.

alcro_dusty_deco_10

Edin och Lina med barnen Lola, snart 3 år och Max, på bilden bara några veckor gammal.

alcro_dusty_deco_11

Vardagsrummet är målat i Alcro Tofu, en varmvit kulör som gifter sig med inredningens jordnära toner. Det mesta av inredningen är vintage, från resor eller från den egna butiken.

Av de 13 olika lägenheterna som paret bott i är detta den sjätte bostadsrätten de renoverar tillsammans. Senast bodde de på Bastugatan på Södermalm i Stockholm.
– Vi älskar Söder och kommer säkert att flytta dit igen någon dag. Men vi är båda uppväxta på Östermalm och har vänner och familj i kvarteren här. Det blir väldigt mysigt och idylliskt när alla kan umgås på ett enkelt sätt.
I uppstarten bekostade förädlingen av lägenheter butiken och det var bra att ha möjligheten att komma iväg på inspirations- och inköpsresor.
– Vi har förädlat och plussat på kvadratmeter varje gång. Självklart var det roligt. Och vi hade inga barn. Nu spenderar vi mer tid hemma och vill skapa en trygg bas, fortsätter Edin.

alcro_dusty_deco_2

Vackert varmvita väggar i Alcro Tofu tillsammans med fotokonst av Björn Terring.

Serveringsgången målades i Silverpil, en fin övergång från Tofu i köket.

Serveringsgången målades i Silverpil, en fin övergång från Tofu i köket.

Lugnet och harmonin återspeglas i stilen och i färgvalen. Väggarna går i ljust beige, grå och gröna toner. Med lugnet i grunden, menar Edin kan man knasa till det med konst, detaljer och någon starkare accentfärg, och det blir enklare att göra förändringar allt eftersom.
– Däremot följer vi inte och förändrar oss inte efter trender. Vi letar istället efter vår egen unika inspiration. Det gäller både Dusty och hemma. Om vi hittar något vi verkligen gillar försöker vi köpa det och när sen vi stoppar ihop den saken med resten brukar det blir bra.
Köket, som är placerat i lägenhetens mitt, och de sociala ytorna har mer puls och hämtar inspiration från parets favoritbistroer utomlands eller i Stockholm. De berättar att de båda är sociala och ville göra det enkelt att umgås hemma. Känslan ska vara densamma som att vara ute på äventyr, på resa eller besöka en storstad – dock lugnare.
– De sociala ytorna är viktiga för oss. Här vill vi att vänner, familj, barn och vuxna, kan hänga, umgås och att alla ska kunna prata med varandra. Det blir som på en bistro fast hemma, förklarar Edin.
I sovrummet däremot råder ett fullständigt lugn. Färgskalan går i grågrönt, materialen är naturliga med mycket linne och sammet. Golvet är av betong.
– Här ville vi bara ha det superlugnt, en skön hotellfeeling. Att det blev betonggolv var en oväntad men lyckad åtgärd. När vi bröt upp det gamla golvet fanns det bara sliten betong under. Vi tyckte det var fint och valde att köra på det spåret i sovrummet. Jag tror att det var för mycket vatten i flytbetongen när den hälldes ut, för det blev som vattenringar i mönstret. Men det var fint. Oväntat och fint.

Puls och harmoni, lyxigt och mysigt, vintage och nytt. Allt samsas fint i deras nya hem. Smakfullt och personligt.
– Det handlar fta om kontraster, berättar Edin. Kontraster är det viktigaste för ett spännande inrett hem. Med rätt komposition mellan gamla vintagemöbler, ärvda ting och ny design får du en fin balans, som skapar harmoni men som samtidigt är snygg, avslutar han.

Till höger: Köksluckorna går i en grågrön ton, för att möta detaljerna i mässing. Till vänster och nedan: Barnrummets väggar målades i den smutsrosa kulören Apricot Nude.

Till höger: Köksluckorna går i en grågrön ton, för att möta detaljerna i mässing. Till vänster och nedan: Barnrummets väggar målades i den smutsrosa kulören Apricot Nude.

alcro_dusty_deco_9

alcro_dusty_deco_3

Hallen är målad i Alcro Plat Du Jour

Sovrummet, med härlig hotellkänsla, är målat i kulören Drivved. Härifrån är det nära till innergården och den egna uteplatsen.

Sovrummet, med härlig hotellkänsla, är målat i kulören Drivved. Härifrån är det nära till innergården och den egna uteplatsen.

alcro_dusty_deco_5

Hemma hos Edin och Lina

Här bor: Edin och Lina Kjellvertz med barnen Lola, 2,5 år och Max, 4 veckor vid vårt besök.
Var: I en nyrenoverad lägenhet från 1920-talet på Östermalm i Stockholm.
Gör: Edin driver möbelbutiken Dusty Deco och Lina är inköpare på H&M Home.

Läs även Inred som Dusty Deco.

TEXT OCH STYLING: JILL WINDAHL  FOTO: KLAS SJÖBERG

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.