Måla ljusa rum och välj rätt kulör på trappan

fråga experten

Måla ljusa rum och välj rätt kulör på trappan

Färgsättningsexperten Yvonne Karlsson svarar på frågor om hur man väljer kulör till ljusa rum, och bör trappan ha samma kulör som väggen?

Färgsätta trappen

Vår trappa i lackad furu har blivit väldigt trist. Vi skulle vilja måla den men vet inte riktigt vilken kulör vi ska välja. Väggarna är vita idag men vi funderar på att måla om dem också. Vilka tips har du kring hur vi ska färgsätta både trappa och vägg? Samma kulör eller olika?
Joanna och Robin

Trappor är något av mitt favoritprojekt eftersom det finns så många olika fina sätt att färgsätta dem på. Det kan, precis som ni är inne på, bli väldigt snyggt att måla ihop trappan med väggarna i kulör, det ger ett modernt grafiskt uttryck. Ett annat sätt är att måla trappan i en kraftigare accentkulör, kanske en ni redan har hemma någonstans. Andra alternativ är att måla plansteg (vågrät) vit eller grå och måla sättsteg (lodrät) i en tonad färgskala som matchar väggen. Eller måla Skoltavelfärg på sätt–stegen och skriv något fint, byt budskap med årstiderna. Sök på trappor på Pinterest så hittar du massor av inspiration

alcro-fraga-experten-at316-1

Ljust och ombonat

Vi har precis flyttat till en lägenhet som har stora fönster och högt i tak. Lägenheten är väldigt ljus. Hur ska vi måla för att behålla det ljusa men ändå få en varm och hemtrevlig känsla i rummet? Vilken kulör rekommenderar du?
Samira och Andreas

Ni har ju ett fantastiskt utgångsläge med stora fönster och flödande ljus. Med den grunden behöver ni inte oroa er för att det ska kännas mörkt även om ni väljer en ganska dämpad kulör. Genom att välja en mer dämpad, lite mörkare kulör kan ni skapa en ombonad känsla och få ihop rummet på ett fint sätt utan att tappa den härliga ljusa känslan. Håll fönster och fönsternischer vita så maximerar ni ljusinsläppet.

Vill du ställa en fråga till Yvonne Karlsson? Klicka här!

Yvonne Karlsson är certifierad färgsättare med mer är 30 års erfarenhet av hur färg fungerar och uppträder. Som ett led i sitt arbete som Alcros färgexpert håller hon sig ständigt à jour med nya signaler och rådande trendrapporter från omvärlden och ger svar på allt om kommande kulörer. Välkommen att ställa dina egna frågor om färg och färgsättning till Yvonne Karlsson på trend.alcro.se.

FOTO: SCANDINAV SIMPL

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.