Lita på ditt öga

Lita på ditt öga

Det är viktigt att testa sig fram till rätt kulör för väggarna, golven och snickerierna där hemma. Betonggruvans Josefin Halfwordson bytte sekelskifte mot funkis och skriver här om färgvalen och viljan att testa nytt.

Jag flyttade in i den här lägenheten förra påsken. Då flyttade jag från en 1:a i ett sekelskifteshus till en 3:a i ett funkishus. Jag hade längtat efter ett sovrum och det kändes viktigt att ha ett rum där jag inte behövde se min stökiga lägenhet eller stora hantverksprojekt när jag skulle sova. Jag ville att mitt sovrum skulle kännas ombonat och lugnt.

Betonggruvan_gron_1

Alcro Grädde och Alcro Tallbarr, två kulörer som matchar det grönvita palmmönstret.

Till väggarna valde jag tapeter i grönt med palmer på. Snickerierna målade jag med Alcro Servalac Matt i en bruten vit kulör. Den ser vit ut men liksom varmare och mer ombonat än med obruten vit.
Golvet hade jag planerat att måla i en mörkgrön färg. Jag tänkte att det skulle kännas ännu mer ombonat med en mörk bas att stå på. Men så hittade jag fint furugult under parketten. Lycka! Därför slet jag bort parketten och fernissade golvet. Den mörkgröna färgen var redan inhandlad så jag valde istället att använda den till golvet i garderoberna och till slut också på mina pinnstolar i köket.

För att få till den mörkgröna färgen tog jag med mig ett tapetprov till färgbutiken. De har en liten manick som luskar ut färgkoden på tapeten. Fiffigt att använda för att kunna matcha gardiner och väggfärg eller tapeter och snickerier. Men pass på. Glöm inte att lita på ditt öga.
Jag tog hjälp av samma manick i hallen där jämförde jag med ett tyg och fick fram en färgkod. Med den färgen målade jag sedan alla väggar men tyvärr blev inte kulören alls som jag tänkt mig. Se manicken som en vägledning och glöm inte att lita på dina egen ögon och känslan.

Nå väl. Nu är jag inne på att göra det ännu mer ombonat och murrigt i sovrummet. Jag testar en färgplutt på ena garderobsdörren. Vore det inte fint att måla dörrar och lister i denna mörkgröna. I så fall använder jag till skillnad från golvet, en matt färg. Jag tycker allt att det känns pampigare. Tydligen blir ytan känsligare. Men vad gör det. Blir det en repa målar jag bara om igen.

Läs även: 

Betonggruvan tar form

Josefine Halfwordson är formgivare och driver inredningsföretaget Betonggruvan. Kärleken till naturen och vardagen avspeglas i hennes arbete. I betonggruvan hittar vi förutom det egna sortiment av möbler, varumärken noga utvalda efter grundidén att enkla bra saker blir vackrare av användning. Tillsammans med Mimmi Staaf Möbelmakeri håller Josefine workshops i traditionella hantverkstekniker som vävning och makramé. Allt föra att kunna skapa trivsamma hållbara hem.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.