Lättare än att vispa grädde

Lättare än att vispa grädde

Den mest vinda dörren, det rangligaste bordet eller den största sprickan i väggen ska inte hindra från att göra själv. Med lite hederligt självförtroende går allt att slipa, måla och fixa.

Det var en gång min slöjdlärare i lågstadiet Erling. Erling brukade säga till oss att han var så bra på att dra raka streck med blyertspennan eftersom han hade fått ett strykmått av sin mamma när han föddes. Jag förstod inte riktigt det där. Hur hade det gått till liksom, inopererat i handen? Strykmåttet syntes ju inte till. Hur som helst. Erling var bra på att dra raka streck och jag var imponerad. När jag tänker på Erling och hans mamma idag tänker jag att Erlings mamma säkert sa till honom, klart du kan dra raka streck och vad bra du är på att dra raka streck Erling. Så blev det. Och mycket annat blev Erling bra på också såklart.

Alcro_betonggruvan_3

Eventuellt fick jag en pensel i handen av min mamma när jag föddes. Hon har aldrig sett några som helst begränsningar i vad hon eller vi kan renovera själva. Den mest vinda dörren, det rangligaste bordet eller den största sprickan i väggen. Inga problem. Mamma säger alltid – Det är bara att måla med V-slip. V-slip är såå bra. Det skämtar vi förstås om med mamma. Men sanningen är ju att det ligger så mycket i de orden, ”det är bara att måla med V-slip”. Det uttrycket är verkligen något jag har fått med mig, ett självförtroende att det går att slipa och måla och fixa. Men framförallt lusten att våga testa och vetskapen om att det bara är att spackla igen och försöka på nytt om det inte blir som man tänkt sig. Jag vet att jag sa i en intervju att det är lättare att måla om köksgolvet än att vispa grädde. Sen kom jag på att jag inte ens ägde en visp. Så ja, mycket lättare faktiskt.

I min butik, Betonggruvan var det en ryslig aprikos sliten plastmatta inne på lagret. Renoveringspengarna var liksom lite slut även orken för att lägga ännu mer golv. Borde det inte gå att måla på den här mattan tänkte jag. Snackade lite med de som kan på färgaffären. Jo, det borde funka sa de. Tvätta noga och om mattan är gammal behöver du kanske inte ens slipa upp den. Jag tvättade, tejpade mot listerna, rollade ut färgen. Två gånger tror jag. Toksnabbt gick det och bra blev det. Nu har jag släpat runt betongskivor och lådor i två och ett halvt år. Golvet börjar kännas lite sliten så nu är det dags för en ny omgång.

Vill du ha fler tips på hur du kan måla golvet? Läs Tre tankar om målade golv.

Här kan du läsa Josefines tidigare inlägg på Alcro trend.

Josefine Halfwordson är formgivare och driver inredningsföretaget Betonggruvan. Kärleken till naturen och vardagen avspeglas i hennes arbete. I betonggruvan hittar vi förutom det egna sortiment av möbler, varumärken noga utvalda efter grundidén att enkla bra saker blir vackrare av användning. Tillsammans med Mimmi Staaf Möbelmakeri håller Josefine workshops i traditionella hantverkstekniker som vävning och makramé. Allt föra att kunna skapa trivsamma hållbara hem.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.