Naturligt snyggt med lasyr på terrassen

Naturligt snyggt med lasyr på terrassen

Lasera terrassen och framhäv träets vackra struktur och karaktär. Lasyren är slitstark, håller kulören och ger en vattenavvisande yta som skyddar träet mot fukt.

Alcro_lasera_1

3 råd för färgsättning med lasyr

1 Tvätta och förbehandla. Förbehandlingen går olika till beroende på vilket sorts trä du ska lasera. Är ytan laserad sedan innan, tvätta ytan med Delfin trallrent, använd inte högtryckstvätt. Lös färg ska skrapas eller borstas bort. Nytt tryckimpregnerat trä ska vara torrt innan behandling, det kan ta upp till några veckor. Nytt trä eller trärena, slipade ytor borstas rena.

2. Strykning. Använda en flat lasyrpensel. Stryk lasyren en bräda i taget, på så sätt minskar du risken för överlapp och att det blir ett ojämt resultat i kulören. På nytt tryckimpregnerat eller tidigare oljat trä stryker du tunt en gång. Om ytan är starkt sugande kan du lasera tunt ytterligare en gång. Tidigare laserade ytor stryker du en gång tunt med svagt nyanserad lasyr.

3. Underlaget som ska laseras ska vara torrt, ej solhett, och måla inte om det är risk för regn inom det närmaste dygnet. Tänk på att kulören blir mörkare för varje strykning. Du underhåller de behandlade ytorna genom att 1–2 gånger om året, tvätta ytorna med milt tvättmedel och skrubba lätt med en mjuk borste. Skölj sedan av med vatten. Använd inte högtryckstvätt.

Alcro Altan Lasyrfärg bryts i 15 olika nyanser, från de gråa och gröna, till bruna och röda eller mörkare blå.

Tips! Passa på att måla om utemöblerna också.

AV: JILL WINDAHL, THERÉSE LARSSON  FOTO: MICHAEL FÖRSTER

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.