Lampor i keramik

Höstnyheter

Lampor i keramik

Mimou har låtit sina snygga teburkar bli lampfötter.

Ni lägger nu lampor till ert sortiment, berätta!
– Jag har alltid inspirerats av 50- och 60-talets fina keramiklampor och ville göra en uppdaterad version med våra handmålade, grafiska mönster. Tillsammans med burkarna får lampan ett annorlunda uttryck – istället för att vara en blickpunkt blir den en kameleont som man egentligen inte ser förrän den används. Jag försöker alltid tänka så när jag formger – att produkten i sig ska kunna vara både en del av ett sammanhang utan att ta över, men samtidigt vara så formstark att den ska kunna vara för sig själv utan att bli tråkig.

Keramiken har en levande yta och man kan se skiftningar i kulörerna, hur har ni tänkt kring det?
– Keramiken är helt handmålad – utan stödlinjer eller liknande. Det är ett helt fantastiskt hantverk. Jag appelleras av grafiska mönster som är handmålade, de blir lite mjukare. Men det är viktigt att de behåller sin elegans och inte blir naiva.

Hur tänkte ni kring kulörer?
– Jag ville dels experimentera kring de klassiska keramikkulörerna blått och vitt samt grönt och vitt, men på ett uppdaterat sätt. Vi la mycket svärta i färgerna för att ta bort lite av stinget och för att hitta den rätta balansen. Det är en balansgång att få till en djup kulör som både känns samtida och klassisk.

Malin Karstensson på Mimou

Malin Karstensson på Mimou tillsammans med kulörerna Alcro Sommarlöv, Äggskal och Moules.

Vad har ni för andra nyheter på gång?
– Vi lanserar snart en ny servis med bland annat tallrik och assiett. Det är en gammal dröm för mig att få göra just de produkterna. För mig är det de produkter man använder varje dag som är svårast att formge. Det är så mycket som ska stämma och det är viktigt att produkten är ”tystlåten”, det vill säga har en utstrålning som man inte tröttnar på. Dessutom måste alla funktioner vara där och när det gäller tallrikar ska de både gå in i diskmaskinen och ha en yta stor nog för maten, de ska upp lagom mycket från bordsytan, vara behagliga att äta på och dessutom vackra!

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.