Försmak av kulörerna 2016

Försmak av kulörerna 2016

Designveckan i Milano vittnar om att kulörerna 2016 drar åt fylliga pasteller och starka accenter, att lila och rött är årets bubblare och att inspirationen från naturen fortfarande är viktig.

På årets Salone del Mobile möts vi av fylliga pasteller, blått och grönt i alla dess toner, gula och röda accenter och, kanske något förvånande, är lila på ingång. Om vi är mogna för lila väggar under 2016 det återstår att se.

Kulörpaletten 2016, Ett spektrum av pasteller på keramikfaten hos tyska My Little Owl eller kulört som i  Marcel Wanders matta för Moooi.

Kulörpaletten 2016, Ett spektrum av pasteller på keramikfaten hos tyska My Little Owl eller kulört som i Marcel Wanders matta för Moooi.

Färgåret 2016

Naturen fortsätter att inspirera. En tydlig, men inte helt ny, trend är att naturen fortfarande är en stor inspirationskälla inom både design och färgsättning. Tidigare talade man om uterummen, nu ser vi istället hur naturen flyttar in i våra hem. Bokhyllor, byrålådor, väggar och amplar prunkar med gröna krukväxter och hela spektrumet av gröna nyanser speglar färgpaletten för 2016, allt från gulgrönt till mörkaste skogsgrön. Och naturliga material som sten och trä, trä, trä. Kanske lite förvånande ändå att skinnet får ta så stor plats, naturfärgat i all ära men nu även i alla tänkbara kulörer.

En grön palett, från vänster till höger, uppifrån och ner: Alcro Mellow Yellow, Alcro Salvia, Alcro Såpa, Alcro Granbarr och Alcro Chicken Coop.

Alcro_Milano2015_kulor_7

Till vänster: Botaniska trädgården bjöd på sprakande färgsättning, ljumma vindar och vackra installationer. Till höger: Barstolar från Norman-Copehangen

Alcro_Milano2015_kulor_1

Till vänster skinn i naturens färgskala hos Poltrona Frau. Till höger kulörta accenter i designdistriktet Lambrate.

Som en fortsättning på naturtrenden har vi havet och i det den skandinaviska färgpaletten med inspiration från det nordiska ljuset, klippor och berg. Det ger oss en färgpalett från blåa havstoner till gråblått, med inslag av violett.

Alcro_Milano2015_kulor_5

En skandinavisk färgpalett, från vänster till höger, uppifrån och ner: Alcro Monsun, Alcro Fjällbäck, Alcro Smoothie, Alcro Lovart och Alcro Blackbird.

Alcro_Milano2015_kulor_4

Till vänster: Stolar från Kartell i en skandinavisk färgpalett, med den tydliga laxfärgade accenten. Till höger: Svenska Bolon visade sin nya kollektion Flow i kulörer från havets färgpalett under temat An Ocean Within.

Klara accentfärger. Överlag känns färgskalan piggare än tidigare år. De smutsiga pastellerna, med den matta gråblå kulören finns självklart kvar, men har fått lämna plats åt klarare och mer kulörta toner. Den rosa har blivit intensivare, så även den blå. Det har knappast undgått någon vilken explosion den kornblå nyansen har gjort inom mode och snart ser vi den inom inredning. Även den röda trenden är tydlig, inte bara på en stol utan i hela miljöer. Om konsumenten är mogen kvarstår frågan, men rött kommer få en betydlig plats bland accenterna under 2016, tillsammans med klar gul och blå.

Alcro_Milano2015_kulor_11

Mer intensiva färger, från vänster till höger, uppifrån och ner: Alcro Solis, Alcro Flamingo, Alcro Evighet, Alcro Tandoori och Alcro Hjärta.

Alcro_Milano2015_kulor_13

Gula och röda accenter hos Moooi.

Som vanligt förundras jag över de magiska kulörkombinationer man kan hitta om du låter ögat vila lite längre vid en tingest du tycker om. För mig är det blommor, gärna buketter. Jag stirrade länge och väl på mattorna hos Moooi.

Alcro_Milano2015_kulor_14

Mönster att förskjunka i, till vänster: Garden of Eden av Edward van Vliet, till höger Eden Queen av Marcel Wanders. Båda för för Moooi.

Vad: Kulörspaning från Milano
Kulörer: Naturens färgpalett: Ljust gröna toner som både drar åt lime och åt äpple, till mörkaste skogsgrön, i kombination med svart och vitt. Material som skinn, keramik och trä dominerar. Havet och den skandinaviska färgpaletten, som innefattar blåa toner som även drar åt violett och lila. Pudriga pasteller finns kvar men har till viss del ersatts av fyligare pasteller. Aprikos/laxfärg är den tydlig accent. Starkare accenter som gult, rött, lila och konblått kommer starkt.
Väggkulör för 2016: Blått och grönt.
Frågeställning: Är vi redo för röda eller lila väggar?

AV: JILL WINDAHL

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.