Kulinariska kulörer hos Lammhults

Färg

Kulinariska kulörer hos Lammhults

Lammhults möbler bjöd på en fantastisk färgfest i sin senaste monter på Möbelmässan 2018 i Stockholm. I samarbete med inredningsarkitekten och produktdesignern Anya Sebton och konstnären Siri Carlén visade Lammhults möbler en monter fylld med stil, lekfullhet, innovation och glädje på såväl produkter som på väggar och golv.

Anya Sebton och Siri Carlen för Lammhults. Alcro Trend

Siri Carlén, konstnär och Anya Sebton, inredningsarkitekt, har tillsammans skapat en monter utöver det vanliga. Gröna väggen är målad i Alcros Tallbarr, med valv i Sarabi. Väggen som skymtas bakom är i rostiga Burnt Sienna. Foto: Lina Östling.

 

– Det var kul att göra något som sticker ut, säger Caroline Enhörning, PR- och kreativt ansvarig på Lammhults möbler och fortsätter
– Tillsammans med Anya och Siri vågade vi utmana lite mer och det känns som våra besökare är väldigt positiva till konceptet, att de blir glada av att komma in här.

Lammhults Monter Möbelmässan 2018 Alcro Trend

Anya Sebton menar att inredningen blir mer intressant mot färgsatta väggar. Här kontorsinredning mot vägg i Sarabi i en fin mix med rosa Milkshake. Foto: Lina Östling.

 

Anya Sebton berättar om projektet, om inspirationen och om glädjen att få jobba fram en lekfull färgsättning tillsammans.

– Lammhults gav mig uppdraget att gestalta och skapa deras koncept för mässorna 2018. Önskemålet var lekfullhet, men att samtidigt förtydliga deras varumärke. Min inspiration kom från ett projekt skapat av Miles Van der Rohe och Lily Reich Café Samt & Seide (sammet och siden på tyska) från 1927. De skapade rumsligheter med hjälp av mjuka draperier och lekfulla kulörer. Jag vill att betraktaren ska kunna få olika upplevelser från det att man ser montern utifrån till det de upplever inne i själva montern. För att få in en riktigt härlig och unik upplevelse till besökarna i år valde vi att bjuda in illustratören Siri Carlén att ta sig an centrumväggen i montern samt utvalda golvytor, säger Anya.

Lammhults monter. Alcro Trend

Siri Carlén färgsatte både montervägg och en tamburmajor. Anja Sebton bryter gärna kulörerna där det naturligt faller en skugga, som i valvet ovan. Vägg i Burnt Sienna, valv i Tallbarr. Till höger skymtas en del av Siris 38 kvadratmeter stora väggmålning. Foto: Lina Östling.

 

Projektet började med att Anya färgsatte montern utifrån Alcros färgkarta. Genom mötet mellan kulörerna menar hon att man kan markera olika ytor på ett fint sätt och samtidigt lyfta små detaljer.
– Jag lekte med kulörer som skulle kunna upplevas lekfulla och oväntade. Jag ville förtydliga en dörröppning, genom att välja en avvikande kulör i själva öppningen. Man kan likna det med att jag låter kulörerna mötas där man annars skulle fått en naturlig färgskiftning av skuggor. Mina kulörval är lekfulla, men samtidigt mycket sobra i sina uttryck, då jag valde att måla helmatta ytor. Kulörvalen och ytorna bildar en mycket fin balans till Lammhults varumärke.

Anya och Siri är glada över samarbetet och berättar att de var mycket samspelta i sina idéer.
– Vid tillfället när Siri och jag satte oss ner för att prata om hur hon skulle ta sig an sina konstverk, visade hon mig ett utkast. Det är i princip det 38 kvadratmeter stora originalverk av Siri som nu finns med i Lammhults monter.

Färgglad vägg och golv av Siri Carlen. Alcro Trend

Siri Carléns 38 kvadratmeter stora väggmålning var tonsättande för montern. Till höger: Hon har också lekt med kulörer och skapat konst på golvet. Foto: Lina Östling.

 

Siri berättar att hon ser en längtan hos människor att använda kulör på ett nytt sätt.
– Jag märker att det finns ett generellt sug efter mer färgsättning. Utställarna här på mässan känns modigare och målar både tak och golv i olika kulörer, besökarna känns som de blir inspirerade, säger hon.

Anya, som jobbar både som inredningsarkitekt och produktdesigner, förklarar att yteffektiva och mobila kontor kan upplevas som stressframkallande, att man med färgsättning kan bidra till lugn, igenkänning och hemkänsla.
– Välbefinnandet ökar om man tar in kulörer i miljöer. På det mobila kontoret kan det lätt bli för många intryck för hjärnan att ta in. Man kan då jobba med färgsättning, med igenkännande kulörer, vilket hjälper hjärnan att slappna av. Målade väggar och golv ihop, i offentliga miljöer, blir mer personliga och lättare att ta till sig.

Anya menar också att två kulörer ofta bygger varandra, varför kombinationen blir viktig.
– En kulör kan vara tråkig i förhållande till en annan, men när de placeras ihop händer det något! Du ser kulören genom att den är placerad ihop med en annan, förklarar hon.

Tillvägagångssättet fungerar även i privata hem.
– Att låta både väntade och oväntade kulörer mötas fungerar att applicera på ett privat hem. Det känns som om folk är sugna på det, alla vi möter här i montern är glada. Jag tror att kulörer har stor påverkan på en upplevelse. De som tittar på möblerna tittar även på väggarna. Möblerna kommer också fram bättre mot målade ytor och intresset för produkten höjs. Man blir helt enkelt gladare av färg, avslutar hon.

Text: Jill Windahl för Alcro Trend.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.