Kärleken till mörka väggar

Kärleken till mörka väggar

Just nu ser vi att de tidigare så vanligt förekommande stockholmsvita väggarna får maka på sig för att ge plats åt de betydligt mer dramatiska, mörka väggarnas intåg. Något som iallafall får mig att jubla högt!

Kanske är det min kärlek till naturen som får mig att ständigt förälska mig i kulörer och material som återfinns där, för jag kanske inte skulle beskriva mig som extremt färgglad när det kommer till färgval i min egen inredning. Jag tycker istället att det är alla ”mittemellan” kulörer som är spännande och konsten att jobba med ett fåtal kulörer ton i ton för att skapa en fin stämning. Därmed inte sagt att jag inte gillar kulör, tvärtom, jag älskar utmaningen och valmöjligheten att hitta rätt kulör till varje enskilt projekt.

Josefian_haag_morka_vagggar_2

När det kommer till färgsättning generellt så tycker jag många gånger att det blir som vackrast när kulörerna man väljer är kompisar med varandra. Att man istället för att arbeta med s.k accentfärger, leker med olika texturer och material på textilier, möbler och detaljer. Att blanda matt och blankt, hårt, mjukt och gammalt och nytt, är ett bra sätt att skapa spänningar och kontraster i en inredning.

På tal om färgsättning är jag just nu helt insnöad på målade väggar och i synnerhet mörka sådana. Vårintåget till trots. Djupblått och mörkgrått och allt däremellan är vad jag drömmer om att måla i just nu. Alcros kulörer Fado och Smoking är exempel på nyanser som är sådär modigt mörka och vansinnigt eleganta på samma gång.

Josefian_haag_morka_vagggar_1

Lägenhet stylad av Hans Blomquist, foto Marcus Lawett.

Josefian_haag_morka_vagggar_4

Lägenhet stylad av Hans Blomquist, foto Marcus Lawett.

En inredning som jag tycker visar väldigt väl det jag försöker beskriva och som även har de där magiskt mörka väggarna, är en lägenhet som var till salu via Fastighetsbyrån för ett tag sedan, som tre olika stylister fick tolka och inreda. Stylisten Hans Blomquist står i det här utförande för fantastisk styling som känns både personlig och modern. Färgvalen på väggar och inredning känns också väldigt inspirerande och rätt i tiden. Det är ju väldigt påtagligt hur effektfulla de mörka väggarna är. Allt som hängs upp eller ställs emot en mörkt målad vägg framträder på ett helt annat sätt än om den hade varit ljus.

Josefian_haag_morka_vagggar_3

Lägenhet stylad av Hans Blomquist, foto Marcus Lawett.

Lägenhet stylad av Hans Blomquist, foto Marcus Lawett. Till höger Alcros kulörer Fado och Smoking.

Jag tror att de allra flesta tycker att det är lite läskigt att färgsätta väggar med en mörk kulör, rädslan att utrymmet ska kännas mindre. Men med rätt belysning och möblering så tycker jag tvärtom att rummet får en fin inramning och väldigt mycket karaktär på köpet. Något att inspireras av inför kommande ommålningar tycker jag!

TEXT: JOSEFIN HÅÅG  STYLING: HANS BLOMQUIST  FOTO: MARCUS LAWETT

Josefin Hååg bor i Stockholm och arbetar som frilansande inredningsstylist och stylistassistent. Hon driver även bloggen 20 kvadrat på Residence Magazine. Bloggen är en samlingsplats för allt som inspirerar inom inredning, arkitektur konst och design. Namnet 20 kvadrat är även storleken på hennes lilla lägenhet i Vasastan. Man kan väl säga att hon väl känner till begreppet compact living. Eller compact loving som hon vill kalla det.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.