Kärlek och respekt på fritidsgården Tyrolen

Kärlek och respekt på fritidsgården Tyrolen

När vi hoppar av spårvagnen vid Tynneredskolan i västra Göteborg behöver vi bara följa de rosa lyktstolparna för att hitta till Tyrolens fritidsgård. Där möter vi fritidsledare Johanna Ödman som tillsammans med personal, barn och ungdomar bland annat arbetar för att du som besökare ska känna att du har inflytande och chansen att påverka ditt närområde.

Alcro färgfonden– Det är dålig belysning här omkring och du måste passera ödsliga partier vilket håll du än kommer ifrån för att komma hit. Det är lite bättre nu och det beror faktiskt på att vi på olika sätt och i etapper med ungdomarna funderat på hur vi kan påverka, och vilka som kan hjälpa oss, säger Johanna som arbetat på Tyrolen sedan 13 år tillbaka.

På Tyrolen är alla välkomna, men primärt barn och ungdomar mellan 10-16 år. Du som är äldre är självklart också välkommen, så länge du är här med ett tydligt syfte. Det kan handla om att du vill låna en av de två danslokalerna, studion eller ateljén – i utbyte mot att du är en bra förebild för ungdomarna (och gärna visar ett danssteg eller två).

Alcro FärgfondenGenom åren har Johanna och gänget fått igenom en hel del viktiga förbättringar. Bland annat de rosa lyktstolparna.

– Statens konstråd har hjälpt oss med en ljusbox som vi satt på taket av lokalen, som både lyser upp men också ser inbjudande ut i området. Göteborgs Stad beställde de rosa lyktstolparna som fungerar som en tryggare väg upp mot fritidsgården, och för två år sedan fick vi nya möbler från Ikea. Vi har även fått stöd från Lokalförvaltningen och Park- och Naturförvaltningen.

Det var inte alltför längesen som stadsdelen Tynnered utsattes för bilbränder under flera års tid. Det har blivit bättre nu, men i sviterna av detta, och på grund av återkommande skadegörelse, så sattes ett stängsel upp runt Tynneredskolan och fritidsgården Tyrolen. 

Alcro Färgfonden har skänkt färg till Fritidsgården Tyrolen

– Grindarna måste finnas här, men barnen tycker att det ser ut som ett fängelse och inte så välkomnande. Därför vill vi måla dem i rosa (Flamingo) och rött (Korall) med färg från Alcro Färgfonden. Vi har också smyckat grindarna med dikter och knutit plastband som ska svaja i vinden. Det som återstår nu är att med hjälp av plastbanden skriva ”Välkommen!” på hela grinden och kanske hänga upp en led-slinga som belysning, säger Johanna.

Inom Tyrolens fyra väggar kan du sänka garden. Hit ska du känna att du kan komma och bara vara, spela spel och umgås – lika väl som du kan spela in dina låtar i studion eller gå en kurs i poesi. Det är ett inkluderande och avslappnat klimat, och här råder dessutom svärförbud.

– Vi jobbar mycket med språket. Vi svär inte och vi tänker på hur vi behandlar varandra. Även om man inte har många kompisar utanför Tyrolen får alla vara med här, hela tiden, om man vill.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.