Integration och engagemang på IM Stockholm

Integration och engagemang på IM Stockholm

På IMs kontor vid Medborgarplatsen i Stockholm möter vi Emelie Thornberg, verksamhetsutvecklare och Duncan Njuki, marknadskoordinator. De är i full färd att återställa ett av mötesrummen som fått grönmålade väggar genom Alcros färgfond.

Emelie Thornberg och Duncan Njuki tillsammans med Alcros Såpa på väggen. Fotograf: Lina Östling.

IM, Individuell Människohjälp, är en organisation som bekämpar fattigdom och utanförskap i 13 länder världen över. I Sverige jobbar IM med ömsesidig integration och engagemang, genom att skapa mötesplatser och vägar in i samhället.

– Det är bra med grönt på väggarna. Jag tror det upplevs som en trygg kulör, säger Emelie och berättar att här möts hundratals nyanlända och etablerade svenskar varje år.

– Det blev en stor förbättring att måla, vi vill ha trygga, trevliga lokaler där folk vill vara.

IMs arbete utgår från de mänskliga rättigheterna och i Sverige betonar man arbetet med integration. I år firar organisationen 80 år i Sverige. 80 år av arbete med flyktingar och integration. Nätverket är stort och man samarbetar med partnerorganisationer både i och utanför Sverige.

IMs arbete utgår från de mänskliga rättigheterna och i Sverige betonar man arbetet med integration. I år firar organisationen 80 år i Sverige. 80 år av arbete med flyktingar och integration. Nätverket är stort och man samarbetar med partnerorganisationer både i och utanför Sverige.

Duncan berättar att han har flyttat hit från Uganda för tre år sedan. Här jobbar han med marknadsföring, med insamling, bidrag och samarbeten. Han berättar att Sverige och Uganda står varandra nära.

– Sverige hjälper Uganda med infrastruktur, skolor, utbildning och hjälpcenter. I Uganda känner alla till Sverige.

Han har flyttat hit men hjälper fortfarande till med projekt i sitt gamla hemland.

– Du kan inte hjälpa alla, men du kan hjälpa många, säger han.

Emelie betonar att ömsesidig integration kräver ansvar från olika håll, både från etablerade och nyanlända. Hon berättar om de olika mötesplatserna och om de många möjligheterna som finns här i Stockholm.

– Vi har till exempel språkfika, då vi tar en kopp kaffe och tränar språk. Det finns läxhjälp för barn och ungdomar, en kvinnoträff och RådRum. På RådRum hjälper frivilligrådgivare de som behöver stöd och råd i kontakten med det svenska samhället. Det kan vara ett brev en person inte förstår, en blankett som ska fyllas i och liknande. Vi har även föreningsguidning, där vi besöker mötesplatser för asylsökande och informerar om vilka föreningar som finns och hur de kan hitta ett socialt sammanhang att öva svenska i. Vi har även kompismatchning med ett projekt som heter Duo Stockholm.

IMs arbete är ideellt och arbetet görs möjligt tack vare ett det samlade engagemanget hos IMs bidragsgivare, medlemmar och volontärer.

– I Sverige har vi över 1000 volontärer, både etablerade och nyanlända. De här fina väggarna målades till exempel av en nyanländ person, Khalil, som är målare och ville bidra, avslutar Emelie.

Läs mer om IM på imsweden.org
IM har ett 90-konto och granskas av svensk Insamlingskontroll. Pg: 900706-3

Text & styling: Jill Windahl

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.