Inspirereras av naturens färger

Inspirereras av naturens färger

Det är nog ingen slump att naturen, blommor och växter är några av de mest fotograferade och avmålade bilderna. Det är få objekt som vi människor har skapat som kan mäta sig med naturens komplexitet.

Naturens färger, mönster och egenskaper slår de mest välrenomerade arkitekter. Ni som vistas mycket ute i trädgården, har en kolonilott eller gillar att vara ute i naturen känner säkert igen känslan när jag säger att det finns inget härligare än att gå med bara fötter på sin gräsmatta och beundra egenodlade växter och blommor.

Alcro_sara_Garanty_tradgard_1

Trädgårdsinspiration, styling: Sara Garanty, foto: Karl Andersson

Många konstnärer har försökt efterlikna naturens storslagenhet i sina målningar och inspirerats av dess färgsättning, kanske av den enkla anledningen att naturen har alla svaren när det kommer till färg och form. Ett enkelt men väldigt bra tips är att om du är osäker på någon kulörkombination eller bara behöver tips på olika färger som passar ihop, gå ut och titta på hur naturen har gjort. Blommor med flera färger i sig kan ge dig en god indikation på vilka färger som passar ihop. Översätt dem sedan i din egna färgkarta och applicera på hemmets väggar, möbler och tyger.

Alcro_sara_Garanty_tradgard_5

En gungande solstol från Solgunga, med ett tyg med mönster av William Morris. Till höger Wii Trädgårdar, en superfin trädgård att besöka, foto: Pernilla Hed.

I helgen pågår mässan Nordiska Trädgårdar (26–29 mars) i Stockholm, där kan du hitta massor med inspiration på färgkombinationer, om du inte har naturen nära och behöver färginspiration. Gå och titta, ta med dig några blommor och växter hem som du gillar och studera dem. En blomma har sällan bara en färg utan tittar du nära så finns det massor med nyanser och accenter.

Om vi sedan vänder på begreppet och pratar utomhusmiljö istället för inomhusmiljö så får jag ofta frågan om vilka kulörer på trädgårdsmöbler man ska välja. Här väljer många svart och vitt. Jag som gillar färg tycker att färgsättning av trädgården är ett perfekt tillfälle att experimentera med. Här behöver du inte se möblerna året runt utan kan passa på att ta ut svängarna lite mer. Man tröttnar inte lika lätt då säsongen är kort. Några av mina favoritkulörer i trädgården är gult, aprikos och en ljus nyans av blå.

Alcro_sara_Garanty_tradgard_3

Till vänster Matilda Lindboms fina stol för utomhusbruk i gult för Skaargarden, till höger utemöbel från Italienska Ethimo.

Alcro_sara_Garanty_tradgard_4

Stefan Nilssons landställe i Roslagen, styling: Sara Garanty, foto: Alexander Lagergren. Till höger Alcros kulörer Solis, Smoothie och Monsun.

Läs Alcro trends reportage från Wii trädgårdar eller se mer från Stefan Nilssons landställe.

TEXT: SARA GARANTY

Sara Garanty jobbar till vardags som stylist och inredningsdesigner på Designgalleriet i Stockholm under nätverket Trends&Friends. Hon stylar för inredningsmagasin, bygger utställningar samt inreder offentliga miljöer. Hennes största inspiration är färg, troligtvis är det hennes år i Barcelona som inspirerat hennes färgpalett och hon gillar allt som sticker ut och vågar ta plats. Små färgglada detaljer eller hela väggar i färg ger karaktär, nyfikenhet och ett personligt uttryck i hemmet.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.