stylisten tipsar

Inred med rött och rosa – stylisten tipsar

I Skandinavien är vi ofta försiktiga med färg. Stylisten Sara Garanty älskar att måla rött och rosa i starka nyanser – här ger hon sina bästa tips kring hur man använder dem.

Stylisten Sara Garanty tycker om att måla med rött och rosa.

Sara Garanty inspireras av haute couture och vill se modigare färgsättning. Foto: Jonas Gustavsson.

Vad är det med de röda och rosa tonerna du gillar?

Jag är väldigt inspirerad av mode och många av mina influenser när jag inreder kommer just från mode, dans och teater. Man brukar ju säga att inredningstrender är ett år efter modet, så jag har nog medvetet inspirerats. Jag vill inte hålla igen, jag vill visa vägen för hur man använder färg. Jag tänker haute couture fast för inredning, där går man ju mot det extrema. Men det som visas på catwalken är ju inget man har på gatan, det är därifrån man hämtar inspirationen.

Måla med rött och rosa i vardagsrummet.

Många tycker att rött oh rosa skär sig, Sara Garanty menar att de tvärtom kan komplettera och förstärka varandra. Foto: Jonas Gustavsson.

Du tycker om att kombinera rött och rosa, något som många undviker. Hur tänker du kring det?

Många tycker att rött och rosa skär sig, men jag tycker att det händer något spännande i det mötet. Rosa är en kulör som är väldigt starkt förknippad med flickrummet. Men den röda kulören lyfter den rosa och gör den kraftig och mogen. På samma sätt blir en stark röd kulör mildare i mötet med rosa. Jag gillar att kombinera en väldigt klar röd med en mild rosa. I min utställning Colour Emotions gjorde jag ett hus som var rött som bas med rosa upptill. Sedan målade jag hyllorna i rosa nyanser med röda konsoler.

Var ska man börja om man vill inreda med mer kulör?

Börja med att måla en hylla, eller köp en affisch i de kulörer du tror att du gillar. Sätt upp och känn om de passar dig. Eller börja med att måla en list. Jag början ofta med mattan. Golvet sätter hela tonen för inredningen, trots det glöms det ofta bort. Så börja med en rosa eller röd matta och fortsätt i andra kulörer.

Vilka kulörer och material väljer du som accent?

Jag gillar att vända på det och ha svart, blått och vitt som accenter. Ofta gör vi ju tvärtom. Jag gillar särskilt blått som accent till rött och rosa. I mötet med blått får den rosa kulören mer tyngd. Ask, sten och granit är material som passar fint till rött och rosa. Sammet är underbart på möbler i både rött och rosa, eller i blått till en röd eller rosa bas.

Vad ska man undvika när det gäller rött och rosa?

Jag skulle undvika för stora partier av rött, som rött golv eller tak. Det är en kulör som signalerar fara, så man ska inte ha för mycket av den. Av samma anledning ska man undvika att kombinera rött med gult eller svart, eftersom det ytterligare förstärker intrycket av fara.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.