Stylisten tipsar

Inred med grått och beige – stylisten tipsar

Stylisten Amanda Rodriguez gillar de grå och beige kulörerna lite extra – och hon skapar hellre effekter med små nyansskillnader än med stora kontraster.

Stylisten Amanda Rodriguez.

Stylisten Amanda Rodriguez tycker om att skapa effekter med små skiftningar i nyans inom samma färgskala.

Varför är grått och beige favoriter i vår?
Grå kulörer ger lugn och harmoni. De är neutrala i sitt uttryck vilket innebär att man kan ha dem året om. Jag gillar särskilt de varma grå i inredningskollektionen, exempelvis Kalksten. Men använder man bara grått kan det uppfattas som lite kallt och kaxigt. Därför är det fint att komplettera med beige för att få in det varma och personliga. Mussla, Sandsten och Lovika är några av mina favoriter.

Sovrum målat i Pigeon Grey med fönster i Äggskal.

Grå och beige kulörer ger lugnt och harmoni till ett rum. Sovrum målat i Pigeon Grey med fönster i Äggskal.

Hur ser det ut hemma hos dig?
Mitt hem går i beige och grått. Jag jobbar med alla möjliga nyanser men allt går i samma ton. Det kan fortfarande hända väldigt mycket i skiftningar inom samma kulörskala. Jag vill skapa effekter med små grepp hellre än att använda starka kulörer. Här är det fantastiskt att använda textilier till exempel. Man kan ha hur mycket som helst och så jobbar man bara i samma kulör men olika nyanser.

Hur tänker du kring accentkulörer?
Jag väljer en kulörskala för accenterna också och jobbar precis som i baskulörerna med flera nyanser av den. Till mina baskulörer passar Balett, Pink Parrot, Nektar och Kamel fint. Jag tycker att man ska tänka helhet och skapa effekter inom den.

Kök målat i Kalfjäll från kollektionen ad white & grey.

Kök målat i Kalfjäll från kollektionen ad white & grey.

Var börjar du när du inreder ett rum?
Jag tänker utifrån öar eller grupperingar. En tavelvägg kan vara en gruppering. Då jobbar man med en färgskala där, exempelvis med grått, och så tar man in någon accent, kanske rosa. Låt bokhyllan blir nästa gruppering, soffa och soffbord efter det och så vidare. Men våga lämna mycket luft, ha inte för mycket saker. Lämna mellanrum mellan grupperingarna.

Vilken typ av inredning matchar du dina kulörval med?
Organiska material, sten, obehandlat trä och textil. Det ska inte vara så polerat utan levande. Men jag gillar också kontrasten mellan det rena och eleganta och det råa. Mässing funkar också bra till grått och beige. I materialen gillar jag att jobba med kontraster.

Vad är ditt bästa tips för den som vill inreda med grått och beige?
Börja med en varm bas, till exempel Kalksten om du vill ha grått, eller Mussla om du vill ha beige. Till det kan det vara väldigt härligt att sticka in en accentkulör som rosa, ockra eller vinrött i soffkuddar, plädar eller vackra detaljer i bokhyllan.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.