Innovativt bland Young designers

Innovativt bland Young designers

På Young designers, Formex särskilda plattform för ej ännu etablerade formgivare, träffar vi tre av 20 unga kreatörer. Vi möter hög innovationsförmåga i tre helt olika uttryckssätt.

Ljus idé

Ulrika Nilsson är innovatör med ett stort intresse för hur olika sorters ljus påverkar oss i samspel med miljön. Hon står bakom Iluni – en sladdlös armatur som kan användas som bordslampa eller upphängd i taket – som blivit klar just i tid för att introduceras på mässan.

– Sladdar är det värsta jag vet. Jag ville skapa en lampa som skulle bli lite som en kompis som man kan ta med sig överallt – kanske till altanen, båten eller sommarstugan. Jag har laborerat en hel del för att skapa både ett flexibelt ljus och en mobil form, säger Ulrika Nilsson.

Alcro_young_designers_2

 

 

Alcro_young_designers_3

Armaturen är tillverkad av slät akryl och har en mjuk form. En omsorgsfullt utformad bärsele av skinn skapar en varm kontrast mot den upplysta ytan. Selen, som är handgjord av en sadelmakare med skinn från Tärnsjö garveri, och adderar till det mjuka uttrycket och signalerar mobilitet. Och som så ofta uppkom idén av ett behov:

– Jag satt och arbetade vid mitt matbord och konstaterade att jag behövde extra ljus. Eftersom jag har dåligt med eluttag och tydligen alldeles för korta sladdar till alla mina lampor, insåg jag att jag antingen skulle behöva flytta hela matbordet – eller helt enkelt förbli sittande i mörkret…

Ilunis led-ljus regleras på undersidan och ljusstyrkan kan varieras mellan kraftigt arbetsljus och mjukare stämningsljus. Det uppladdningsbara batteriet har runt 100 timmars användning.

www.iluni.se

Med vattnet som främsta element

För konst- och hantverksutbildade Sofie Johansson är naturen den största inspirationskällan. Olika vattendrag är hennes utgångspunkt när hon arbetar med sina textiltryck. Kulörerna hon tillämpar är en slags studie i årstider.

– Jag fotograferar mycket och av någon anledning blir det ofta olika typer av vattendrag som är det återkommande motivet. Vatten kan ha både en sprudlande energi och en vacker stillhet som jag gillar att använda i mina mönster. Genom att också arbeta fram motiven med vattenbaserade färger får jag fram den flytande känslan.

Alcro_young_designers_4

Alcro_young_designers_6

 

 

Alcro_young_designers_5

Även materialen har en nära koppling till naturen. Sofie Johansson arbetar helst med lin och ull, men när hon vill att kulörerna ska bli särskilt kraftfulla använder hon då och då sammet för extra djup. Just kulörernas variation är centralt i hennes skapande:

–  Årstidernas ytterligheter ger mig stört inspiration. Det kan vara vinterns isblå frost, försommarens skira ljusgröna björkskog eller höstens skimrande kopparfärger.

www.sofieform.se

Maiqen –mönster med egen historia  

Maiqen är namnet på ett nytt, innovativt mönster helt uppbyggt av qr-koder. Då varje kod leder till en bestämd sida – eller historia – har varje motiv en dold historia och kan vara en godnattsaga, ett ordspråk eller talesätt.

Alcro_young_designers_8

 

Mönstret, som inspirerats av korsstygnstekniken, är skapat av Linda Åkesson, inredare och formgivare och en av utställarna på Young designers. Maiqen är tänkt att tas fram  som poster, tapet, kökshanddukar och bordsunderlägg – och även på beställning.

Hon säger:

– Jag vill vända upp och ner på redan använda former och sätta dem i ett nytt sammanhang. Med mönstret Maiqen vill jag väcka nyfikenheten och uppmana betraktaren till att hitta något nytt.

Linda Åkesson, som även arbetar som stylist och frilansskribent, hittar inspiration överallt. En hög av träflis på en soptipp blev till exempel utgångspunkten för hennes lampskärmar. Sammanhanget är centralt i hennes arbetssätt – även när hon arbetar med olika kulörer:

– Allt hänger ihop. Särskilt när man arbetar med ljus och kulörer. Färger är schizofrena! En vacker färg kan verkligen bli ful om man kombinerar den fel. Allt påverkar varandra.

www.adniilinterior.se

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.