Höstens rutiga golv

Höstens rutiga golv

Med små medel kan ett målat golv förändra ett helt rum på ett fantastiskt sätt. Inte minst om man väljer att måla golvet rutigt. Bloggaren och stylisten Åsa Myrberg fick en helt ny dimension i hallen.

Golvet är bland det viktigaste vi har i våra hem och är minst lika avgörande för helheten som väggar och tak. Genom att måla golvet kan du påverka hur rummet uppfattas. Det kan antingen kännas bredare, längre eller bara större!

Alcro-rutigt-golv-1

Åsa Myrberg bloggar för Sköna Hem under namnet @mycasa och målade golvets mörka rutor och väggarna med Alcro Grön granit, den ljusa basen med Alcro Porslin  och listen under tapeten i Alcro City duck.

Rutiga golv är särskilt populära just nu, inte minst i kök och hall. Men för att få ett perfekt resultat när du målar golvet rutigt krävs noggrannhet och planering.
– Den första frågan du bör ställa dig är vilket underlag golvet har: betong eller trä? Sen är rengöringen A och O, det krävs en mycket noggrann rengöring. Är golvet lackat är det viktigt att mattslipa golvet för att rugga upp ytan och få färgen att fastna, säger Börje Ekeberg, målare på Timblads Måleri i Stockholm.

Nästa steg är att välja vilka kulörer golvets rutor ska ha. Allra vanligast är att man väljer vitt som grundfärg eller bottenkulör. Måla då hela golvet i grundfärgen. När färgen sedan har torkat börjar tejparbetet. Här kan du välja mellan ett diagonalt eller rakt rutmönster.
– Linjedragningen är det svåraste momentet. Går du på fri hand kan du göra om det på en gång. Mät upp hur stora rutor du vill ha, tejpa och måla sedan varannan rad. För att få snygga kanter är det viktigt att spärra dem. Det gör du genom att måla med grundfärgen på tejpens kanter och låta det torka. På det sättet hindrar du den mörkare accentfärgen att krypa under tejpen och skapa ojämna kanter, säger Börje.
Ta bort tejpen, låt de första rutorna torka och tejpa sedan upp efter samma blyertslinjer igen och måla de rutor som återstår. Med målade golv kan rummen få nytt liv.

Tre tips

1. Rengör ordentligt.
2. Dra räta linjer.
3. Spärra innan du målar accentfärgen.

Vill du läsa mer? Här har vi samlat mer matnyttigt och inspirerande om golvmålning:
Färg ger golvet nya dimensioner
6 inspirerande sätt att måla ditt golv
3 tankar om målade golv

TEXT: ANDREAS BJÖRKMAN  STYLING OCH FOTO: ÅSA MYRBERG

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.