Hemma hos Stefan Nilsson

Hemma hos Stefan Nilsson

Vad de trodde var en längtan till en lägenhet i Berlin tog dem till en sportstuga i Roslagens famn. Det är snart två år sedan Peter och Stefan föll för Hasselbacken och hittade vad de sökte, en tillflyktsort för vila, lyx och lite äventyr.

Stefan_1

Färgsättningen utomhus är energifylld, med klara, pigga kulörer, ett resultat menar Stefan av att det är ute man är aktiv, det är här festen och kalaset håller till. Utemöbeln är målad i kulören Solis från Alcro. Kuddarna kommer från Marimekko. I bakgrunden syns ”dans-banan”, yatzyplatsen dit kvällssolen når.

Vi är båda egentligen riktiga stadsråttor, berättar Stefan och smuttar på ett glas Rioja, tryggt placerad på ett café i centrala Stockholm.

– Vi ville hålla trädgårdslivet på armslängds avstånd, som villabarn minns vi hur mycket arbete som kommer med ett hus. Vad vi kunde tänka oss var en lägenhet i Berlin.

Men när han tillsammans med maken Peter väl sökte det nya projektet var det inte alls Berlin som drog, utan precis den raka motsatsen.

– Vi gillar ju faktiskt att renovera! Och vi sökte något att fly till tillsammans, som inte låg så långt hemifrån. Efter att ha kikat på ett tiotal hus föll vi för Hasselbacken, fyrkantigheten med sportstugan, det ogenerade läget och en underbar men ofixad trädgård.

Inne i köket målades en griffelvägg med Alcros griffelfärg.

Inne i köket målades en griffelvägg med Alcros griffelfärg.

Stefan_2

Det är nu snart två år sedan Hasselbacken blev deras.

– Vi var ju från början lite nervösa och kände: tänk om vi inte hittar lusten, tänk om det inte blir bra. Men idag slåss vi om sysslorna, att få klippa gräset eller skotta snön. Vi är där så ofta vi kan året runt.

När det kommer till renoveringen är det viktigt att ta det i etapper, att det inte blir en stress, berättar Stefan.

– Det är vår livsstil att ha renoveringsprojekt på gång. Förutsättningen är att vi kan ta allt i den takt vi själva vill. Huset har en bra grund, men när vi köpte det var allt orange och brunt, väldigt typiskt för en sportstuga från 70-talet. Så vi började med att måla taket och att ånga bort strukturtapeter. Sen målade vi köksluckorna, det är också en del i etapptänket, att vi inte tog hela köket. Det gör vi nu i sommar. Och det är helt fine att allt får ta sin tid.

För Peter och Stefan är Hasselbacken deras definition på lyx. Det är här de har tiden att njuta, att laga den goda maten, dricka det goda vinet. Det är också därför der är här de har sitt finaste porslin, de finaste möblerna, de skönaste kuddarna och så vidare.

– Här har vi tiden att njuta, det har vi inte i stan. Här ska det vara fint och bra, förklarar Stefan.

Hans absoluta favoritplats är den gula soffan ute på altanen.

– Den är perfekt att ligga i och lösa korsord!

Altanen ligger på baksidan av huset, placerad mellan ett gästhus och huvudbyggnaden. Här ryms en solgul utemöbel med bord, soffa och stolar. Att man valde just en stark solgul färg har sin förklaring.

– Vi ville måla utemöblerna i en energifylld färg! Utomhus är det fart och fläkt, fest och kalas. Inne däremot, där ska det vara lugn och ro, varför vi har valt mer rofyllda kulörer inomhus.

Gästhuset blev ett av de första byggprojekten på Hasselbacken och huserar nu enkelt gästande vänner och familj. Fasaden målades i svart, för att tona ner huskroppen och istället framhäva blommornas färger i trädgården. Även huvudbyggnaden kommer att målas i samma färg. Stora skjutdörrar ger fint ljusinsläpp och förminskar gränsen mellan ute och inne.

Gästhuset blev ett av de första byggprojekten på Hasselbacken och huserar nu enkelt gästande vänner och familj. Fasaden målades i svart, för att tona ner huskroppen och istället framhäva blommornas färger i trädgården. Även huvudbyggnaden kommer att målas i samma färg. Stora skjutdörrar ger fint ljusinsläpp och förminskar gränsen mellan ute och inne.

Stefan förklarar att han föredrar det intressanta framför det ljusa och fräscha.

– Folk verkar generellt ganska rädda för att sätta färg men jag älskar färg. Jag vill ha det intressant och graden av intressanthet och inspirerande inslag är viktig.

Som Sveriges främste trendspanare till yrket erkänner han att han lätt fastnar i trendresonemanget när det kommer till att inreda sitt egna hem.

– Jag är glad att jag har Peter för han vågar säga vad han gillar och köra på det. Vill han ha lila så vill han, och jag har lärt mig att våga säga ja och testa.

Det är också Peter som ligger bakom den kantarellgula diskbänken som till sommaren får flytta in i köket på Hasselbacken. Däremot är det Stefans favoritfärg som pryder väggarna i vardagsrummet. En rofylld, vacker gröngrå ton.

– Inspirationen till väggfärgen kom en kväll när vi stod och tittade ut genom fönstret, det var skymningsljus ute. Kvällssolen föll på trädstammarna och det var det ljuset som tog oss till färgen som vi sen valde.

Förmiddagskaffet serveras i Stefans finservis från Sagaform. Färgsprakande ljusstakarna Vallmo från Gallery Pascale är fina tillsammans eller var för sig.

Förmiddagskaffet serveras i Stefans finservis från Sagaform. Färgsprakande ljusstakarna Vallmo från Gallery Pascale är fina tillsammans eller var för sig.

Stefan_6

 

Sommaren 2013 färdigställdes gäststugan, som ligger på andra sidan altanen. Fasaden är målad i en svart slamfärg. På sikt kommer även huvudbyggnaden att målas om. (Stefan hänvisar till etapptänket igen.)

– Vi valde en mörk färg till husen för vi vill låta trädgården och blommornas färger ta plats, förklarar han.

Det finns en genomtänkt plan för uteplatsen. Dels är den placerad så att det i princip inte är någon insyn alls. Stefan och Peter vill jobba med intrycken för alla sinnen. Färgerna de valt kallar Stefan för aktivitetsstyrda och hänvisar till energin i den gula färgen på utemöbeln, på den rosa färgen på pionerna.

– Ute vill vi ha det färgstarkt, det ska dofta jasmin och smultron. Vi utforskar vad vi mer kan hitta på, jag skulle vilja få till något med ljud.

 Han funderar lite på frågan om han är en trädgårdskille eller inte.

– Jag tror att jag är det, jag hoppas det… men jag har en storstadsmänniskas otålighet. Att förodla är svårt för mig, jag vill se resultat, skrattar han och berättar att Peter är mer en händig man än vad han själv är, att de på två år har skapat sköna rutiner tillsammans och på varsitt håll av trädgården.

– Vi vaknar tidigt, äter frukost och läser tidningen. Sen går vi åt skilda håll i ett par timmar. Man gör sin sak och är tyst. Vid 10 brukar jag fråga om Peter vill ha kaffe, han svarar alltid nej, ler Stefan och fortsätter:

– Vid 14-tiden börjar vi harkla oss lite, hmmm är det inte dags för lite vin? Sen tar vi en drink på den lilla altanen, vi kallar den dansbanan, spelar Yatzy, hejhejar lite på grannarna, tänder grillen. Men mellan 10 och 14 pysslar vi på varsitt håll utan att krocka.

Stefan menar att han har lärt sig vikten av att vänta och längta, på en planta att växa, på att avgöra om det är den rätta platsen för en uteplats eller inte.

– Att längta är viktigt, det och lyxen med det goda livet, det är på Hasselbacken vi får det. Här finns heller inga regler, jag får göra som jag vill.

Stefan_7

Fånga stilen

Lin från finska Adea är en smidig och bekväm fåtölj formgiven av Petra Lassenius. Den är lika snygg tillsammans med en soffa i retrostil som med en stram modernare soffa. Lampa Copper från Tom Dixon, vackraste porslinet POP från innovativa Sagaform, formgiven av Ann-Carin Wiktorsson. De söta fåglarna heter Lovebirds och kommer från Rosendahl. Fermob, märket som fokuserar på färgglada metallmöbler, har gett en touch av liv till uteplatser och trädgårdar i över 20 år, här med serveringsvagnen Luxembourg Trolley Bar, som kan fås i mer än 20 olika färgställningar. Alcrokulörer: Solis, Salvia och Svart griffelfärg.

Stefan_10Hemma hos Stefan Nilsson

Här bor: Här bor Stefan Nilsson, Peter Nygren och beageln Ellie.
Var: I en sportstuga i Roslagens hjärta, samt i lägenhet i Vasastan, Stockholm.
Yrke: Trendspanare.

Stefans tips:
– Tänk på vad du ska använda rummet eller platsen till och välj färg därefter. Är det en energifylld eller en rofylld plats?
– Våga färgsätta både väggar och saker/möbler, det blir både intressant och trevligt. Men låt gärna en sak ta lite mer plats, annars kan det bli rörigt.
– Stressa inte renoveringen, tag gärna saker i olika etapper. Kanske kan du måla köksluckorna i väntan på den stora renoveringen och låta valen mogna lite.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.