Måla dörrar och fönster

Måla dörrar och fönster

Fasaden är oftast det första vi tänker på när det är dags att måla om huset. Men tänk på att även detaljer som foder, dörrar och fönster är viktiga för helhetsintrycket. I del 2 av Alcro trends artikelserie om att tänka på helheten får du tips.

Val av kulörer på detaljer som staket, fönster, foder och dörrar kan förändra intrycket av huset. Karin Fridell Anter, arkitekt och docent, tipsar om att måla fram det som är värt att måla fram och vice versa. Fönster på äldre hus har ofta fina profiler som är värda att framhäva medan fönster på moderna hus kanske ska få stå tillbaka.
– Ju mer kontrast desto tydligare blir detaljerna. Vill du framhäva dina vackra fönster målar du dem i en mer accentuerande kulör, vill du tona ner dem väljer du en kulör som inte avviker så mycket från fasaden.

alcro_helheten_3

Röd fasad är en av de vanligaste i Sverige sedan 1800-talet. Här hålls helheten ihop med en grå färgskala på dörr och andra detaljer. Foto: Jonas Ingerstedt.


När det gäller dörrar
ska du tänka på funktionen också. Har huset flera dörrar kan det vara en idé att måla huvudentrén i en tydligt avvikande kulör och låta övriga dörrar ha en kulör som mer liknar fasadens.
– Då talar man automatiskt om att den dörren är viktigast.

Måla dörrar och fönster

Även staket, hängrännor och fönsterfoder på verkar helhetsintrycket. Produkter på altanen till höger: kruka, pall, stol, skärbräda, karaff, glas samt kopp och fat från HAY, zinkkruka, växter samt vattenspruta i mässing från Christoffers Blommor, cylindervas Ikea, marmorbord Magis, linnekudde från Merci, pläd Nordiska Galleriet, sidenkuddar från H&M Home. Foto: Andrea Turander.


Även kulören på hängrännor
, stuprör och grund påverkar helhetsintrycket. Oftast är det bäst att måla in dem i fasadens eller knutens färg så de syns så lite som möjligt.
– Undvik att använda hängrännor och stuprör som dekorationer. Ett vitt hus med gröna stuprör ser piggt ut när det är nymålat men metall är känsligt och stuprören kommer att bli fula med tiden. Grunden ska gärna vara något mörkare än fasaden så att den ger huset en visuell förankring ned mot marken. En bra färgsatt grund ska helst inte märkas. Om det finns källarfönster kan det vara bra att måla dem i samma kulör som grunden. Oftast sitter nämligen inte källarfönstren i linje med övriga fönster och om de sticker ut för mycket kan det skapa ett rörigt intryck.

Fler tips hittar du i del ett av Alcro trends artikelserie om att tänka på helheten.

Karin Fridell Anter
Karin Fridell Anter är utbildad arkitekt SAR/MSA och docent med inriktning på färg och arkitektur. Hon har gett ut ett flertal böcker, deltagit i en rad olika forskningsprojekt och undervisat vid flera högskolor och universitet. I dag är hon verksam inom konsultföretaget Explicator AB.

TEXT: PETRA ALEXANDER

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.