Harmoniskt med jordnära kulörer

stylisten tipsar

Harmoniskt med jordnära kulörer

Rosa i alla dess nyanser ingår i säsongens trendkulörer. Burnt Sienna och Old Rose är en del av färgvärlden Desert Sunset från ad.18. Stylisten Camilla Pérez ger sina tips på hur man kan kombinera de varma och jordnära kulörerna i sin inredning.

– Kombinationen av Burnt Sienna och Old Rose förmedlar ett lugn, något många eftersträvar i sina hem just nu. Man känner igen nyanserna från inredning och mode, man har vant sig vid dem och det ger också ro. De är mjuka och behagliga tillsammans, utan någon stark kontrast, säger stylist Camilla Pérez.

Old Rose och Burnt Sienna passar att måla större ytor med, prova till exempel att måla väggar och tak i Old Rose och snickerierna i Burnt Sienna för en mjuk kontrast.

Camilla Pérez är frilansstylist och jobbar med inredning, mat och mode. Bild till höger: Träskiva och rund canvas målade i Burnt Sienna. Fotograf: Lina Eidenberg Adamo.

Matt och blankt

Våga kombinera matta ytor och föremål med mer glansiga detaljer. Matta ytor ger en lugn och behaglig känsla samtidigt som ytan känns mer elegant och modern. Ett välbeprövat stylingtrick är att blanda matta och blanka produkter i ett stilleben för att skapa kontrast och lyfta de olika detaljerna.

(Tv) Bord målat i Burnt Sienna och vägg målad i Old Rose. (Th) Kulören Old Rose. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Målade ytor

Olika ytor målade i samma kulör ger också fin effekt, speciellt om ytorna har olika typer av struktur. Olika strukturer gör att kulören upplevs på olika sätt samtidigt som kontrasterna går ton-i-ton. Vilka material och detaljer föredrar du? Låt den målade kulören komma igen i inredningen. Variera detaljer och textilier i samma nyans för en rogivande och enhetlig känsla. Både ljust och mörkt trä är fint att matcha till kulörerna.

 

En träskiva och en rund canvas är båda målade med Burnt Sienna, men effekten blir olika med olika strukturer. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Förstärk med form

Lyft fram och förstärk kulörerna genom att variera olika former i din inredning. Runda detaljer i olika storlekar ger snygga stilleben med levande känsla. Allra finast blir det dessutom om detaljernas nyanser går ton-i-ton.

 

(Tv) Den runda ljusstaken förstärks i både form och färg med hjälp av den runda canvasen. (Th) Kulören Burnt Sienna. Foto: Lina Eidenberg Adamo

 

Då kulörer kan upplevas olika beroende på typ av ljus och vilken yta kulören är målad på rekommenderar vi att man alltid provmålar kulören först för att få en känsla för hur den upplevs i den tänkta miljön.

Vill du måla om? Se hela ad.18 här.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.