”Harmoniska kulörer ger mig energi”

”Harmoniska kulörer ger mig energi”

Som en godispåse full av pasteller uppblandat med starka färgklickar är Mimmi Staafs möbelmakeri och butik i Midsommarkransen. Här står flera handplockade prylar som Mimmi själv har restaurerat. Att hon brinner för färg råder det inga tvivel om.

Butiksinnehavaren Mimmi Staaf driver butiken och verkstaden i Midsommarkransen där hon renoverar upp gamla möbler och blandar dessa med noga utvalda nyproducerade interiörprodukter. En varning bör utfärdas för den pastellfrälste, i den här butiken finns en risk att du vill köpa mycket. Att en del av prylarna bara finns i ett exemplar gör så klart sitt till.

Alcro_Mimmi_ Staaf

En klassisk träpall som fått färg på halva sig. Stolarna gjordes i en liten serie av 3 pallar, en målad halva-underdelen, en målad halva-överdelen. Till höger Mimmi Staaf, butiksägare och möbelmakare, foto: Joakim Johansson.

Alla möbler och prylar går i pastell och klara kulörer eftersom Mimmi själv har en förkärlek för dessa.
– Sedan några år tillbaka drar jag mig naturligt till dessa färger. Jag gillar verkligen när kulörer är genomtänkt kombinerade och skapar harmoni tillsammans, det ger mig energi helt enkelt. Både pasteller och en del klara kulörer gör sig väldigt bra tillsammans med basfärger som grå, vit och beige. Dessa kulörer tycker jag personligen är väldigt behagliga, men de behöver något mer för att bli intressant för mig.
Hur ser du potentialen i gamla möbler och hur går sedan skaparprocessen till?
– När jag väl hittar möbeln så går jag mycket på känsla, något i formspråket tilltalar mig. Med en del möbler ser jag direkt hur de kan se ut i färdigt resultat, medan andra gillar jag bara uttrycket i. De behöver stå och ”gro” en längre tid. Jag börjar leta på loppmarknader och auktioner där jag hittar stommarna, sedan utvärderar jag vad som behöver renoveras. Tyg och kulörer väljer jag utifrån möbeln, vad jag tycker passar. Att hitta möbeltyg är en utmaning. Det produceras inte nytt i samma utsträckning som andra tyger. Ofta är de färgstarka grafiska tygerna jag tycker om i tunnare bomullskvalité som inte håller tillräckligt hög kvalité för att klä om möbler i. Då får man ibland leka med färg som går att blanda i vilken kulör man än önskar!
Pasteller har varit populärt en tid nu. Hur ser du på färgtrenden kommande år?
– Jag är egentligen inte mycket för att följa trender, utan vill hellre uppmana känslan av vad man tycker om och trivs kring. Ibland går det bredvid en trend, ibland inte. Jag tycker mig dock se att koboltblå poppar upp lite här och var i höst, men för mig personligen är det en svår färg att kombinera med andra, så det är svårt att säga om den får fäste. Jag tror att pastellerna följer med ett tag till, även om de förvandlas lite till en smutsigare, dovare nyans och naturliga material som läder, terrakotta, ljust trä och metall känns aktuella. Generellt tror jag att vi går lite från det superavskalade till mer ombonade hem, där växter och textilier får ta större plats.
Svenskarna inreder mycket i beige och grått, vilket passar bra att piffa upp med pasteller. Tror du att det kan ha påverkat pastellernas popularitet och långa livslängd?
– Absolut! Basfärgerna följer alltid med och pasteller passar väldigt bra in bland dessa! Nu kan det ju hända att jag är lite objektiv, men pastellfärger är ju väldigt behagliga och lugna. Det kan också bidra till att de håller längre.
Har du något målartips du vill dela med dig av till Alcro trends bloggläsare?
– Våga måla! Och glöm inte att ta fikapaus när det känns motigt.

Alcro_mimmi_staaf

En pastellfärgad hylla med matchande accessoarer och stålfåtöljer som är omlackerade med billack för stark slityta, foto: Joakim Johansson.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.