Halvnakna hem

Halvnakna hem

Sugen på att måla om? Gör det – men lämna vissa delar trärena för en snygg och spännande effekt.

trärent och målat

Foto: Archilovers.com (Tatyana Bobyleva).

Varannan vägg. Få hem är klädda i plywood från topp till tå – men vill man går det att ordna. Sätt upp en fondvägg av plywood, måla väggen intill i en riktigt effektfull kulör och vips har du inrett husets häftigaste rum.

trärent och målat

Foto: Stamers Kontor.

Blockmönstrat. Att dela upp en yta i många mindre fält och måla dem i olika färger är ett effektfullt sätt att ge rummet den palett man vill. Här är det träkuber som fått en ny, blockmönstrad kostym – och flera fält har lämnats omålade som kontrast. Samma teknik kan du använda på en bordsskiva, eller en träskiva som sedan blir ett konstverk på väggen.

trärent och målat

Foto: Pinch design / How Are You

Insidan ut. En trären möbel är som ett oskrivet blad, bara fantasin sätter gränser. Vill du att din favoritfärg ska synas och ta för sig i rummet, eller vill du hellre att den ska överraska när man minst anar det? De flesta förvaringsmöbler har en in- och en utsida – vilken av dem får din målarglädje?

trärent och målat

Foto: Hervé Goluza.

Formspråk. Vem behöver en riktig sänggavel när man kan måla en? Den här formstarka gaveln hade dessutom inte varit helt lätt att hitta i affären… Att rita upp ett färgfält på väggen för att markera något – en del av rummet, en sängplats, en lekhörna – blir alltid effektfullt, och är omgivningen trären blir intrycket snäppet snyggare.

trärent och målat

Foto: Oyoy Living Design / IKEA Life at home.

Schack matt. Att måla ett rutigt golv kräver inte mer än mycket tålamod och en internetuppkoppling, för nätet är fullt av pedagogiska beskrivningar av hur man gör. Genom att bara måla varannan ruta och lämna resten omålade spar du både tid och kraft, och se så snyggt det blir.

Konstigt värre. Med maxad förvaring ryms inte så många tavlor, så varför inte låta skåpluckorna agera konstverk istället? Släpp lös fantasin, förskissa i datorn eller inspireras av konstnärer. Den fina, trärena ytan som blir kvar är minst halva konstverket – och det är ju tacksamt för oss glada amatörer.

trärent och målat

Foto: Martina Gemmola.

Regelverk. Få av oss bor i en miljö som denna, men den kreativa leken med färg går alldeles utmärkt att plocka in i våra vanliga Svensson-hem. Kanske har du träbjälkar i taket som kan få ett lager färg på varannan sida? Eller är kanske trappräcket till övervåningen i trä? Beväpna dig då med en hink tålamod och en hink färg och måla vissa sidor på spjälorna i favoritfärgen medan andra lämnas bara. Dörrspeglar, hyllkanter, trappsteg – det mesta kan du hämta inspiration till från denna bild.

Konstigt värre Med maxad förvaring ryms inte så många tavlor, så varför inte låta skåpluckorna agera konstverk istället? Släpp lös fantasin, förskissa i datorn eller inspireras av konstnärer. Den fina, trärena ytan som blir kvar är minst halva konstverket – och det är ju tacksamt för oss glada amatörer. Foto: IKEA Life at home

Foto: Sousou-diysign.de / Luona Handmade.

Leklust. Plastbantat barnrummet? Då funkar förvaring i trä bättre. Obehandlade minibyråer, kubhyllor och lådor finns överallt att köpa, och lite roligare i sammanhanget blir de med en gnutta färg. Skippa grundmåleriet – det är ju ändå snyggast att låta råmaterialet skymta (men har du barn i röjaråldern kan ett lager lack över hela lådan ge mönstret längre livslängd).

Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inredningsbloggen Husligheter om trender och design och anordnar bloggträffar under namnet ÖppetHusligheter, där inredningsbloggare och företag möts över en frukost. Maria Soxbo inspireras av personliga hem, kreativa idéer och träffsäkra färgkombinationer. Favoritknepet är att måla innerdörrar och dörrfoder i en avvikande färg.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.