Hallå där… Staffan Holm

Hallå där… Staffan Holm

Han är en möbeldesigner som fascineras av samspelet mellan teknik och tradition, eftersom de båda är viktiga ingredienser för samhällsutveckling. 2014 vann han med stolen Amazing Grace titeln Årets stol på Elle Decoration Swedish Design award.

Du beskriver din design som ett samspel mellan hantverk och ny teknik, berätta hur du tänker.
– Ny teknik och traditionellt hantverk är varandras motsatser och det är intressant att se vad som händer när de slås ihop. Min design handlar inte alltid om själva möbeln utan på det sätt som den är tillverkad. Det speciella hantverket. Hur armstödet möter benet på ett unikt sätt. Jag använder mig bland annat av en datorstyrd fräs, som möjliggör gamla tekniker på ett nytt sätt. Jag tror de äldre tillverkningsteknikerna håller på att glömmas bort. Jag tillverkade en gång ett bord med en så kallad laxstjärtsammanfogning, det är en av de äldsta teknikerna som finns. Folk som såg det trodde att det var jag som kom på det!

Staffan Holm och Amazing Grace.

Utmaningen var att skapa en stol som hade alla praktiska funktioner, som skulle tilltala många men ändå vara unik i detaljer och funktioner, som skulle hålla hög komfort men inte springa iväg i pris. Resultatet blev vinnarstolen Amazing Grace.

Vad är det som gör att du faller för en möbel eller ett projekt?
– Det är lite mystiskt kring vad det verkligen är som får mig att känna för en design. Jag ser tusentals saker på mässor på håll. Då ett projekt fångar mitt intresse och jag, när jag kikar närmare på det, hittar intressanta tankar i det, vill jag veta mer. För mig handlar det oftast om ett gott hantverk och genomarbetade detaljer.

Hur kan vi applicera detta på till exempel din stol Amazing Grace?
– Amazing Grace är ett samarbete med Svedese och det är en fantastiskt genomjobbad stol vad gäller både detaljer och funktion. Ryggen är en så kallad sandwichkonstruktion, den främre och bakre ryggen kläms ihop om benen, det blev häftigt! Jag försöker alltid sätta någon form av själ i det jag gör. Det låter kanske klyschigt men jag vill ge liv, det är det jag vill. Ge liv till möblerna. Jag är möbelsnickare från början och när något föds upp i det jag jobbar med känner jag det i mina händer.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.