Grönt, grönare, grönast

gästbloggare

Grönt, grönare, grönast

Om man får tro färgproffsen på Pantone så är det grönt som gäller i år. Årets kulör heter Greenery, men den ärtiga nyansen är lite klurig att lyckas med. Journalisten och bloggaren Maria Soxbo listar fem andra gröna nyanser som är enklare att inreda med.

Skogsgrön

En riktigt djup grön kulör med svärta i som påminner om yviga ormbunkar, granskogar, skogstjärnar och mjuk mossa. Passar fint i till exempel sovrummet, som bakgrund till krispigt vita lakan, vackra träslag och läderdetaljer. Såpa från inredningskollektionen kan vara ett bra alternativ för den som tycker om skogsgrönt.

Foto: Belathee, Fabrizio Raschetti

Eukalyptusgrön

Vi har fullkomligt frossat i denna grågröna nyans det senaste året, samtidigt som eukalyptuskvistarna blivit ett stående inslag hos många florister. Det här är en lättanvänd kulör som gör rummet både vilsamt och ljust, och dessutom kommer den att matcha dina fredagsbuketter! På bilden till höger syns Celadon parakeet.
Foto: Mikkel Adsbøl, H&M Home, StudioJoop

Pärongrön

Om du vill ha en lite varmare grön kulör kan den här passa – precis som päronskalet så skiftar den svagt i gult. Salvia, till höger, är ett bra exempel på en sofistikerad blekgrön.

Foto: Brett Stevens, Ragnar Òmarsson/Livet hemma

Smaragdgrön

Smaragder, skalbaggar, papegojor – i naturen finns många som lyckas hantera den här vackra kulören på ett förträffligt sätt. Smaragdgrönt är lite ljusare och klarare än den skogsgröna, och den tar för sig betydligt mer i ett rum. Känns den lite väl dominant på en vägg så kan en möbel i denna nyans bli som ett smycke i rummet. Ett exempel på en kulör som kan passa är intensiva Granbarr.

Foto: John Zafra, Black Lacquer Design

Havsgrön

Att försöka beskriva en kulör genom att jämföra den med havet är lite som att fråga hur långt ett snöre är, det beror ju liksom på. Men om vi tänker oss ett varmt hav och grunt vatten så kan vi hitta en ganska tropisk nyans någonstans mellan turkost och mintgrönt. Superhärlig i badrumsmiljöer förstås, men också en riktig energikick i köket. På bilden till höger syns den pigga Ärg.

Foto: Finn Beales, Nicola England

Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inrednings- och designbloggen Husligheter.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.