Grönskande grönt

Grönskande grönt

Grönska och gröna kulörer behöver vi året runt för att må bra. När den försvinner utanför fönstret får man omge sig med klorofyll inomhus istället. Här får du några tips på hur du skapar din gröna inomhusoas.

När naturen vissnar allt mer utomhus är det hög tid att satsa på inomhusväxterna. Skapa stilleben med växter i fönstret eller på ett bord så att du får ett fint blickfång i inredningen. Att samla växterna på en plats ger ett mycket maffigare intryck än om man skulle sprida ut dem över hela hemmet.

Blanda växterna med dina vackraste föremål, gärna i naturmaterial. Sten, lera, trä och metall är material som passar fint med växter. Själv är jag särskilt förtjust i keramik eftersom leran kommer från jorden.

Alcro_grona_drommar_1

Fyll ett bord med växter som har olika karaktär och form. Placera dem omlott så att helheten känns harmonisk. Växter från vänster till höger: Sicksackbuske, linspilea, vitbrokig timjan, Arons skägg, myrten, rosettkrassula, kalanchoe och hartassbräken. Minipiedestal, marmorask, grå liten vas och rund keramikskål kommer från Dahl by Dahl. De flesta lerkrukor är gamla växthuskrukor från 1940-talet. Den munblåsta glasflaskan med pinnkork kommer från Norrgavel. De grå krukorna är från Kristoffers blommor medan den japanska keramikskålen med cirkelmönster är privat. Samma sak gäller för den handdrejade skålen från norra Thailand som nu används som kruka. Väggen är målad med Grön granit och bordet fyndat på loppmarknad har fått nytt liv med färgen Klorofyll ur Alcro Ad.16/Gröna drömmar.

När man arrangerar med blommor finns det några saker man kan tänka på. Att få upp växterna i olika höjder gör att ditt växtstilleben blir spännande. Vissa växter är högre än andra men det brukar bli finast om man styr arrangemanget på egen hand. Använda uppochnervända krukor eller låga piedestaler i olika höjd. Tårtfat på fot fungerar också bra.

När det kommer till växterna så tycker jag om att blanda olika gröna nyanser. Att fylla på sinnet med klorofyllrika kulörer är kanske extra viktigt så här års när grönskan försvinner utomhus.

Just nu finnas det många spännande krukväxter att välja bland i blomsterbutikerna. Det finns sådana som har tjocka blad och sådana som har tunnare med olika strukturer och former. De som har tjockare blad brukar i allmänhet vilja ha så mycket ljus som möjligt. I gengäld behöver de inte vattnas så ofta.

Föredrar du växter med tunna blad finns det också en mängd att välja bland, de som har grågröna färger och de som går i en mer djupgrön färgskala. Sicksackbuske, Arons skägg, murgröna, hartassbräken och rumslind är några exempel.

Låt det dofta om ditt blomsterbord genom att blanda in kryddväxter i ditt stilleben. Den som har rosmarin i trädgården eller på balkongen kan gräva upp den, plantera i en kruka och njuta av den inomhus i stället.

En annan växt som jag är förtjust i är myrten. De små läderliknande bladen doftar underbart, särskilt om man försiktigt drar handen över bladverket. De finns exemplar som ser ut som små buskar men populärast är de formklippta som växer på en gänglig stam, ju krokigare desto mer poetisk blir växtens uttryck. Man kan också låta bli att klippa myrtenbollen om man vill ha en mer vildväxt form.

Alcro_grona_drommar_3

Skapa en skön grön hörna där du kan läsa och koppla av i vinter. Låt din favoritfåtölj omringas av gröna växter i olika storlek. Tänk på att skydda golvet så att det inte blir fuktskadat. Växter från vänster till höger: Philodendron, rumslind och krassula. Väggfärg, Grön granit ur Alcro Ad 16/Gröna drömmar.

När det gäller skötsel av växter så här års är det lätt att man vattnar för mycket. Därför bör man dra ner på vattningen i samma takt som dagsljuset minskar. Den bästa fuktmätaren är ditt finger. När jordytan känns torr är det dags att fylla på med mer vatten.

Man kan också behöva förstärka belysningen, särskilt om man har mycket växter inne i rummet. Lysrör och lågenergilampor brukar fungera eftersom de ger bra ljus samtidigt som de alstrar lite värme.

Om du är osäker på hur krukväxterna kommer att trivas hos dig kan du börja med ett par stycken. När du blivit varm i kläderna och lärt känna dina växter kan du öka på sortimentet. Så småningom har du tillräckligt många växter för skapa den gröna inomhusoas du drömmer om.

Om du är trångbodd kan du skapa en hängande trädgård, i ett fönster till exempel. Det har kommit ut en mängd ampelmodeller som man kan fylla med växter. Den enklaste varianten är tillverkad av snöre som bildar ett nät i vilken man placerar kruka och växt.

Alcro_grona_drommar_2

Om du har dåligt med utrymme kan du arrangera en hängande trädgård inomhus. Växter från vänster till höger: murgröna, kalanchoe, rosmarin, Arons skägg och rosettkrassula. Amplarna kommer från Granit. Väggfärg, Klorofyll ur Alcro Ad 16/Gröna drömma.

TEXT OCH STYLING: HELENA KAASIK FOTO: ANDERS ROTH

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.