Gränslöst

Gränslöst

Med öppen planlösning och en genomgående grå kulörskala har Lotta Nerblad med familj skapat ett harmoniskt hem där gränsen mellan ute och inne suddats ut. Snö och kyla är inget hinder för familjen som gärna myser utomhus året om.

Årets första snö har fallit och lagt sig som ett vitt täcke över trädgården. Det är tyst, stilla och så där vackert som det bara kan vara en vinterdag. Lotta Nerblad har tänt brasan ute. Utemöblerna står på plats eftersom altanen används lika ofta under vinterhalvåret som på sommaren.
– Vi är ute mycket året om. Det är bara att ta på sig lite mer kläder och dricka något varmt så är det lika underbart här på vintern som en fin sommardag. Det är bara annorlunda, säger Lotta.

Att skapa en tydlig koppling mellan inne- och utemiljön var en av de viktigaste aspekterna när Lotta och maken Peter byggde ut och renoverade huset för ett år sedan. Villan, som är byggd på 1960-talet, omgavs av en fin och insynsskyddad trädgård med en fantastisk syrenhäck.
– Vi ville att trädgården skulle bli en förlängning av huset och att gränsen mellan ute och inne skulle suddas ut.

alcro_granslost1

Bottenvåningen har fått nya golv i vitmålad ask. Väggarna går i en lugn gråskala med kulörer ur Alcros ad.grey. Den vita köksön från Ikea med lyxig kalkstensskiva i samma kulörskala som väggarna. Ljusstakarna i silver kommer från Day Birger and Mikkelsen Home.

Att bevara husets 1960-talscharm med flera små rum och samtidigt göra stora renoveringar och förändringar för att skapa en mer öppen planlösning var en utmaning. Resultatet blev precis så bra som de hade hoppats med öppna ytor på nedervåningen där köket integrerats med hall, vardagsrum och matsal.
I samband med att alla fönster byttes ut passade de också på att sätta in en glasvägg med skjutdörrar för att kunna öppna mot trädgården och göra den till en självklar del av innemiljön.
– Med fönster och glasdörrar i olika riktningar och en mer öppen planlösning skapas en känsla av att rummen fortsätter ut i trädgården. Tanken är att vi från flera platser inomhus ska kunna se ut. Därför har vi även valt en entrédörr av glas. På så vis kan vi vara här i köket och samtidigt se trädgården och grusgången som leder från grinden till entrédörren.

alcro_granslost2

Modulsoffan från Gina Barozza är mycket lätt att bygga om och kan stå ute året om. De vita ljusbollarna från franska Smart & Green är lätta, laddbara och tål både vatten och kyla. Inomhus finns många öppna ytor då flera rum har integrerats.

För Lotta, som jobbar med ljussättning, var det en självklarhet att satsa på en bra och dynamisk belysning i huset. I synnerhet nu, under den mörka vinterperioden, är detta mycket viktigt för både funktion och stämning såväl inom- som utomhus.
Även ljussättningen bidrar nämligen till att gränsen mellan ute och inne suddas ut och altanen blir ett härligt rum som kan användas året om.
– Mina erfarenheter är att tankar kring belysning ofta kommer för sent in i bilden när man renoverar. Vi tänkte därför till kring detta i ett tidigt stadie, drog el och förberedde både ute och inne för att få till en funktionell och mysig ljussättning för olika situationer.

Ledord under hela renoveringen var funktion och enkelhet för att skapa ett praktiskt och lättskött hem att trivas i. Stilen är modern med inslag av auktionsfynd och gamla favoriter för en personlig känsla.
När det var dags att måla väggarna tipsade de hantverkare som Lotta och hennes man anlitade om Alcros produkter.
– Vi ville få ett lugnt och mysigt men samtidigt fräscht intryck. Vi ville också ha en färg som var tålig och lätt att hålla ren och därför valde vi en färg från Alcro som har precis de rätta egenskaperna. Alla väggar i huset är målade, även köket där det kan bli extra smutsigt kring exempelvis diskmaskinen. Men det är bara att torka av med en mirakeltrasa så är det fint igen.

alcro_granslost3

Matsalen ligger i anslutning till uteplatsen. Köksbordet är ett auktionsfynd som fått ny skiva och målats i svart snickerifärg, stolarna kommer från Ikea.  Även sovrummet på övervåningen går i silver, vitt, svart och grått. Fotografierna på väggarna är från Ikea, favoriter som hängt med i många år. Samma sak gäller den mysiga svarta pläden från Ziani. De infällda spottarna i snedtaket fungera utmärkt som sänglampor.

Kulörvalet landade på Alcros kollektion ad.grey vars olika grå nyanser passade fint ihop med de vita golven och övriga material i huset. Dessutom påverkar de grå kulörerna ljusflödet i huset på ett fint sätt.
– Med grå kulörer på väggarna inomhus, ett grålaserat utedäck och grå utemöbler har vi skapat en genomgående lugn och varm känsla både inne och ute. Helheten ger därför ett harmoniskt intryck precis som vi ville. En av de vanligaste kommentarerna vi får av våra gäster är faktiskt ”vilken lugn och skön kulör ni har på väggarna”.

Genom att dölja alla sladdar och integrera all belysning i väggar, tak och nischer skapas också ett sparsmakat och lugnt intryck.
– Vi har genomgående använt LED-belysning som går att dimra. Det ger ett varmt och fint sken. Tack vare att vi installerade ny teknik för både belysning och vitvaror vid renoveringen har vi fått ner energiförbrukningen till en tiondel av vad den tidigare var, trots att vi nu har dubbelt så mycket köksutrustning. Exempelvis har vi inbyggd diskmaskin och kylskåp både i matsalen och i köket.

När det gäller möblerna är dessa valda utifrån tanken att kunna förändra möbleringen och anpassa efter olika sociala situationer då familjen ofta har gäster och kompisar på besök. Divandelar och fåtöljer går att flytta och sätta samman i nya kombinationer beroende på sällskap och tillfälle. Köksön är en given mötesplats, liksom soffgruppen vid brasan på altanen där familjen och deras gäster njuter av utelivet året runt.
– Vi ville att hemmet skulle bli en plats där alla trivdes. Vi älskar att laga mat båda två och köket är verkligen husets mittpunkt. Har vi gäster så kanske vi vuxna äter i matsalen medan ungarna samlas kring köksön men eftersom vi har en öppen planlösning känns det ändå som om vi är tillsammans allihop.

alcro_granslost4

Smart och smidigt med extra diskmaskin och diskho vid matplatsen Fåtöljen från Åhléns passar bra under trappen.

Paletten

Kulörer: Väggarna är målade med Alcros kollektion ad.grey för att skapa ett varmt och ombonat, men ändå ljust hem. Exempel: Krita, Duva och Betong.
Stilen: Harmonisk, med en tydlig koppling mellan inne och ute där gränsen mellan trädgården och bostaden suddas ut för att skapa en helhet.
Materialen: Naturmaterial som ask och kalksten harmonierar med de målade väggarna och knyter an till trädgården.

 

Lottas tips

Sudda ut gränsen mellan inne och ute genom att göra altanen och trädgården som en förlängning av huset. Dels kan man välja en färgskala på väggar och golv som stilmässigt passar både inne och ute. Finns möjlighet, integrera flera rum i en öppen planlösning och förstärk med stora glaspartier ut mot trädgården eller altanen.

Satsa på bra och dynamisk belysning. Planera i ett tidigt stadie av renoveringen, både för inne och ute så skapas förutsättningar att få en funktionell och mysig belysning för olika situationer.

Låt utemöblerna stå kvar året om och bona om med fällar och kuddar. Det finns möbler som går att anpassa och ändra i nya kombinationer beroende på sällskap och tillfälle.

alcro_granslost6

Hemma hos ljussättaren

Här bor: Lotta Nerblad med familj.
Var: en tillbyggd och renoverad villa från 1960-talet i Viggbyholm, Täby.
Gör: Ljussättare på Markbelysning.

TEXT: ELISABET BROOMÉ  FOTO: ANDREA TURANDER

Fånga stilen 

alcro_granslost6

Emmafåtölj Anni från Åhléns, snyggaste radion aPLAY i valnöt från Kreafunk, keramikvaser från Tine K Home, kudde Zebramönstrade Zebra.alt i brons från Ateljé Alt, prydnadshjort från Åhléns, tennljusstakar Gren i olika storlekar av Jakob Solgren för Svenskt Tenn. Nya vackra plädar från Slettvoll. Kulörer Alcro Krita, Duva och Betong.

 

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.