Ge hemmet accessoarer

Ge hemmet accessoarer

Med färg förvandlas hemmets detaljer som dörrar, element och bjälkar till riktiga accessoarer – hemmets egna smycken.

Våga visa förvaring. All förvaring behöver inte döljas. Måla en garderob eller en annan förvaringslösning i en riktigt uppseendeväckande kulör och betona att den är där istället för att inte låtsas om den.

Alcro_Maria_Soxbo_8

Foto: Jonas Ingerstedt

Lyft fram trappräcket. Räcken kan vara fina detaljer – som detta vackra i metall. Genom att måla det i en riktigt stark kulör blir räcket som ett smycke i trappan. Vill du inte måla hela kan du också välja att bara måla själva handledaren, och låta resten vara svart, vitt eller grått.

Alcro_Maria_Soxbo_4

Foto: Brightdesignlabs.com

Måla elementen. I äldre hus finns ofta vattenburen värme och många, stora radiatorer. Låt dem ta plats genom att måla dem i en glad kulör, så kommer de mer till sin rätt. Se till att välja en färg som tål värme.

Alcro_Maria_Soxbo_2

Foto: Christopher Baker, Marianne Cotterill

Framhäv husets konstruktion. Inte alla bjälkar, pelare och andra konstruktionsdetaljer är snygga i sig, men med lite färg blir de ett sätt att framhäva hur huset är byggt istället – coolt! Här har man valt en kulör som bryter av helt mot den naturliga kulörskalan i inredningen för att verkligen skapa ett blickfång.

Alcro_Maria_Soxbo_9

Foto: Andy Matthews

Byt bänkskiva. Att byta ut ett helt kök kostar pengar, men att byta kulör på bänkskivan ger hela köket en ny känsla även om resten lämnas orört. Här krävs en värme- och vattentålig färg med slitstark yta, men när du väl hittat rätt sort är det lätt att bättra på – eller varför inte förändra ännu en gång med en ny kulör?

Definiera dörren. Dörrar är tacksamma att leka med eftersom det är en lättmålad yta som ger stor effekt på rummet. Måla insidan av ytterdörren för att ge hallen en ny look, eller testa hur det skulle se ut att låta köksdörren få en ny kulör. Karmen kan antingen målas i samma kulör som dörren, som väggen eller i en tredje kulör för ännu mer effekt. Dörrar med speglar kan också målas i flera nyanser, antingen följer man speglarnas form eller så blockmönstrar man dörren på snedden, tvärs över speglarna.

Foto: Pompeli.blogspot.fi, Yossawat.com

Foto: Pompeli.blogspot.fi, Yossawat.com

Eldiga kulörer. Om man ändå ska samlas runt lägerelden så kan den lika gärna vara snygg, eller hur? Ge din eldstad lite kärlek i form av en färgglad inramning och vips är den lika snygg när veden är slut!

Alcro_Maria_Soxbo_7

Foto: Levis.info

Inte bara ett badkar. Fristående badkar på lejontassar drömmer nog många om, och att måla utsidan förhöjer känslan ytterligare några snäpp. Klassiskt kolsvart eller spännande ”racing green” bestämmer du själv.
Foto: Evgeny Evgrafov

Alcro_Maria_Soxbo_5

Foto: Lincoln Barbour, Idha Lindhag

Rama in utsikten. Rama in din utsikt med färgglada fönsterkarmar och vips blir vyn ett konstverk i sig, oavsett om du bor i stan, med havsutsikt eller på landet.

Alcro_Maria_Soxbo_1

Foto: Lincoln Barbour, Idha Lindhag

Trapptrick. Det finns miljoner sätt att ge en trappa personlighet, med tapeter, kakel och inte minst färg. Du kan måla hela trappan, bara stegytan (planstegen) eller de lodräta delarna (sättstegen). Stegytorna slits förstås mest, så välj en slitstark färg eller spar de finaste dekorationerna till sättstegen som inte utsätts för så mycket slitage. Du kan också variera kulörerna, varje steg i en ny nyans från ljusaste blått till marinblått till exempel, eller sätta hela regnbågen i samma trappa. Bara fantasin sätter stopp!

Alcro_Maria_Soxbo_3

Foto: Marie Claire Maison, Morten Holtum

 

Maria Soxbo är frilansjournalist och -redaktör inom inredning, design och mode. Hon driver inredningsbloggen Husligheter om trender och design och anordnar bloggträffar under namnet ÖppetHusligheter, där inredningsbloggare och företag möts över en frukost. Maria Soxbo inspireras av personliga hem, kreativa idéer och träffsäkra färgkombinationer. Favoritknepet är att måla innerdörrar och dörrfoder i en avvikande färg.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.