Fulländat med färg

Fulländat med färg

Regnet smattrar mot rutorna denna mörka novemberdag. Men på tröskeln till Sanna Wåhlins lägenhet i Hägersten utanför Stockholm möts vi av värme och harmoni. Både från kulörvalen, interiören och av människorna som bor här.

Hemma hos Sanna Wåhlin, inredningsarkitekt på Note Design Studio, samsas en mild bas med lite mer tryck i accentfärgerna. Väggarna är målade i Alcros Apricot Nude. Foto: Klas Sjöberg

Kaffet serveras nybryggt i snygga, senapskula koppar medan vi går husesyn. Varma, lite aprikosa väggar med Alcros Apricot Nude välkomnar oss i hallen, och mynnar vidare ut i kök och vardagsrum. Var vi än vänder blicken samsas kulörer, textiler och inredning ton-i-ton och krockar fint med häftiga accenter. Fullkomligt fulländat.

Ett terrazzogolv i hallen, med vit bas och stenar i svart, brunt, rosa och grått är en fin mönsterkontrast och plockar upp de andra färgerna i lägenheten. Foto: Klas Sjöberg

Sanna berättar att lägenheten de köpte var ”med potential”.

– Vi köpte en riktigt tråkig, uruselt planerad trea som hade potential att bli mycket bättre! Vi kunde lätt flytta köket från en sida väggen till den andra, och riva en vägg mellan kök och vardagsrum för att få en stor, öppen social yta. Vi gillar att laga mat och vi har små barn. Nu kan vi alla vara i samma rum och leka eller laga mat. Var och en gör det den vill, men ändå tillsammans. Att få till en optimal planlösning med stora sociala ytor och så lite ”mellanrum”, typ hall och korridorer, var det viktigaste för oss. Det var där vi började.

Öppen planlösning och harmonisk färgsättning mellan kök och vardagsrum. Soffa och fåtölj tv och matta från Fogia, fåtölj th HAY. Vardagsrumsbord, bokhylla, kuddar och inredningsdetaljer från HAY. Köksbord och stolar Muuto. Taklampa Lightyears, ljusstake på vägg ritad av Note för Menu. Tavlan hittade Sanna hos ett spanska möbelföretaget Sancal. Foto: Klas Sjöberg

Apricot Nude, kökets och vardagsrummets kulör på väggar och tak går precis ton-i-ton med golvet, en vacker douglasgran. Hela ytan känns inramad i ett rosa glow, som sen får rejäla kontraster i knallrött, senapsgult och svart.

– Vi är nog svaga för när det smäller till i uttryck. Basen får gärna vara finstämd, men det behövs lite ”ooomph” för att inte bli för mesigt, berättar Sanna.

Rosa textiler från Astrid ger ett vackert ljusinsläpp. Köksluckorna är egendesignade och tillverkade i grå valchromat. Foto: Klas Sjöberg

Lägenheten omges frikostigt med vackra textiler, ton i ton med väggkulören.

– De rosa gardinerna ger även dagsljuset som kommer in en rosa ton och det ger verkligen extra stämning. Om det är något i inredning man ska lägga pengar på är det vackra textilier tycker jag! Det fångar upp och silar in ljuset, det skapar ridåer och ger så mycket materialitet till ett rum, plus ramar in. All nakenhet försvinner när man hänger upp fina gardiner, säger hon.

Matta köksluckor med grå valchromat. Accentfärger plockas upp i både porslin, i barpallen från Magis och i sängkläderna från HM Home. Återigen förstärks känslan i rummet med textilerna från Astrid. Foto: Klas Sjöberg

Sanna jobbar som inredningsarkitekt på Note Design Studio och förklarar att de i sina inredningsprojekt alltid börjar med att bygga ett helt koncept, innan de väljer material, kulörer och formspråk. Nu när hon inredde till sig själv kunde hon gå mer på det hon själv tycker om.

– Det var lyxigt att bara utgå ifrån material vi själva verkligen gillade. Det fick det bli en grund som vi sen byggde på. Vi jobbade mest med magkänsla och vad som kändes bra, berättar hon och förklarar hur de själva skapade sin mood board att jobba från.

– Vi älskade det rosaskimrande golvet i douglasgranen och den papperslika mattheten i valchromaten, som blev köksluckor. Vi hittade två fina, ljusa toner i heltäckningsmattan av ull och gethår, en i beigerosa och en i ljusgrått. De hamnade i sovrummen. Ett terrazzogolv i hallen, med vit bas och stenar i svart, brunt, rosa och grått blev en jättefin mönsterkontrast, som hamnade mellan träytan och den textila ytan. Samtidigt plockade de upp alla lägenhetens färger. Där hade vi en rik moodboard med naturliga, uttrycksfulla material att jobba från.

Bildtext: I sovrummet har Sanna inrett med massor av textiler från Astrid. Väggar och tak är målade i Alcros Fajans. Foto: Klas Sjöberg

Med materialen som utgångspunkt valde de därefter kulörer till väggar, tak och snickerier. Sovrummet går helt i ljusgrått och är dimmigt och vilsamt. Väggar och tak är målade i Alcros Fajans.

– I sovrummet har vi massor av textil i ull från golv till tak utmed två väggar i samma gråa ton som väggar och tak. Hela rummet blir en disig grå plats utan särskilt mycket stimulans för ögonen. Förutom den pangrosa lampan i taket då som har hängt med oss länge och som vi verkar ha svårt att släppa.

Färgstarkt och lekfullt barnrum med Alcros Pinje och gula Simba. Nalleprint, jojo, skallra, ekollon, och röd nalle kommer från Acne JR, verktygslåda Vitra, anteckningsböcker och ritblock HAY. Garderobsdörrar Ikea. Foto: Klas Sjöberg

Barnrummet är hemmets färgstarkaste rum med väggar i Alcros Pinje och snickerier i Simba.

– Våra två pojkar har fått en varm, härlig rosa ton som grund, med maffiga senapsgula och blågröna snickerier. Här ska det ju vara supermysig att leka och kännas varmt och välkomnande och roligt att vara, avslutar hon. 

Här bor: Susanna, Kristoffer. Louie, 4 år och Max, 1 år

Gör: Sanna är inredningsarkitekt på Note Design Studio, Kristoffer är frilansande industridesigner.

Det bästa med färgsättningen: Att den är varm, välkomnande och hyfsat modig. Och ingenting, absolut ingenting är vitt.

Text & Styling: Jill Windahl

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.