Fråga experten

Alcro trends färgexpert svarar på dina frågor inom kulör och färgsättning. Ställ din egen eller läs tidigare frågor. Under juli och augusti kan det ta lite längre tid att få svar på sina frågor. Om du behöver snabbare svar hänvisar vi dig till chatten på alcro.se där våra färgexperter hjälper dig.

Har du generella frågor kring målning kan du vända dig till Alcros kundforum eller till vår chatt på alcro.se som är öppen måndag–fredag 8.00–16.30.

gråkulör mot blått utomhus

Hej
Vi ska måla om huset och vill ha en grå färg som drar lite ut blått och inte allt för ljus eller mörk.
Vilken färg rekommenderar ni?
Vi har mörk blå ytterdörr och marin blå balkongskydd och vita lister och svarta stuprör.

Eva Ekblom

Hej,

Det är knepigt med svaga blågrå kulörer (utomhus) eftersom praktiskt taget alla kulörer drar mot blått utomhus, vilket ibland är önskvärt och ibland inte. Här är provmålning att rekommendera för att verkligen se att det blir en behaglig blågrå kulör!

Ett par kulörer som jag skulle rekommendera er att titta på är 148 Dis en mjuk gråblå, 309 Zink en skarpare nyans av grå och slutligen 461 Kallgrå som är som den heter en skarp grå med blå underton. Besök er närmaste Alcroåterförsäljare och hoppas jag hjälpte er lite på vägen

Vänligen Yvonne

Läs mer

Grå nyans i Vardagsrum

Hej! Vi har ett vardagsrum som vätter mot sydost, vi har ganska många fönster vilket bidrar till mycket ljusinsläpp och sol.

Väggen i vardagsrummet är idag vitt/Stockholmsvitt men vi funderar på att måla om i en grå nyans. Vilken tror du skulle passa bäst?

Vi har ekparkett, eklister och möblerna består av beige soffa, matbord i ek, soffbord i valnöt och svarta ben, mörkgrå kamin, silvergrå matta och två taklampor i koppar.

Tacksam för vägledning! Har funderat lite på färgen fjäder men undrar om den är neutral grå eller mer åt det kalla eller varma hållet?

Anna

Hej!

Att provmåla ett område är alltid en bra ide om man är osäker och för att se hur kulören upplevs i just ditt rum under dygnet. Fjäder är så pass ljus så att den får räknas som neutral, en annan nyans av grått som jag tycker ni ska kika på är 10 Silverpil.

Vänliga hälsningar YVonne

Läs mer

Hej,

För två månader sen så publicerade ni en artikel om att välja rätt kulör på hus/dörr/fönster, att man skulle tänka tidsenligt när man väljer färg. Vi har ett ljusgult sekelskifteshus med vita knutar och rött tegeltak och vill nu måla om vår bruna entrédörr. Vad jag kan läsa mig till så skulle en grå färg med gula inslag i vara tidsenligt (och om man tittar på en bild i den publicerade artikeln så skulle det bli riktigt snyggt). Har ni något tips på vilken färg jag ska köpa?

Med vänlig hälsning,
T

T

Hej,

Till ert hus skulle jag vilja rekommendera den varmgrå kulören 130 Åskmoln! En annan variant som också skulle bli jättefint är en grågrön kulör som heter 175 Lav.

Besök närmaste Alcroåterförsäljare och kika på dessa.

Vänliga hälsningar Yvonne

Läs mer

Grön färgsättning

Hej!
Vi vill gärna veta vilka kulörer som använts på huset i en av era artiklar (https://trend.alcro.se/helheten-1/)

Vi har försökt hitta bra gröna kulörer, men efter snart 30 olika provburkar börja vi ge upp. Men huset i ovanstående artikel såg mycket lovande ut! Hoppas nu bara att det går att få veta vilka kulörer det är.

Mvh
Per & Sara Grönroos

Per Grönroos

Hej Per & Sara!

Med reservation för att det är vanskligt att se kulörer på en skärm så kan jag berätta att huset är färgsatt i en kombination framtagen av arkitekt Karin Fridell Anter som heter ”Kungsbacka”; 174 Päronsaft (fasad) 175 Lav (fönsterfoder, vindskivor, knutar) 521 Faluröd (Fönsterbågar). Hoppas det hjälper er vidare i valet av kulörer till ert hus!

Vänliga hälsningar Yvonne

Läs mer

Grå kulör

Jag köpte en färg till huset,trä, som hette Cement, 2015. Nu kan jag inte återfinna den, när jag nu skall måla garage. Vad har den för ncs kod?
Tack för hjälpen.
Med vänlig hälsning,
Claes Göran

Claes Göran Vestin

Hej Claes Göran,

Den kulör som finns hos oss som heter Cement har kulörnummer 881. Besök din närmaste Alcro-återförsäljare och säkerställ att det är den kulör som du valde till huset.

Den kommer från kollektionen ad. White & Grey och kan brytas i de flesta produkter.

Vänliga hälsningar Yvonne

Läs mer

Fondvägg till Fjäder

Hyresvärden ska måla en fönstervägg i vardagsrummet där tapeten släpper och är svart pga avgaser. Rummet är ca 45 kvm, högt i tak och tapeterna liknar fjäder i färgen. Är osäker på vilken färg jag ska välja, år inne på grått men vill inte ha för kall men heller inte för varm färg utan mer ombonat vilket inte är lätt. Väggen består av 2 glasade balkongdörrar och 2 fönster och inte mycket vägg så ljuset släpps in men inte på den väggen. Väljer mellan skyar, Silverpil men osäker på om det blir för kallt?

 

L Rehn

Hej!

Till de kulörer som du beskriver så skulle jag rekommendera Silverpil som ligger i samma färgskala som Fjäder, bara ett snäpp mörkare. Det kommer bli en fin matchning.

Vänligen Yvonne

Läs mer

Fond till Silke i sovrum

Hej! Mitt sovrum är målat i en ljusare nyans av er färg Silke – eftersom vi fick rabatt hos en återförsäljare som har Sadolin så blev det en tolkning av er färg – och nu känner vi att vi vill lägga till en fondvägg för att liva upp det hela. Vår väggfärg går mer mot rosa än er originalfärg silke. Vi funderar på färgerna Gentleman 730 och Moules 716. Rummet är 16kvm och ganska boxigt. Har du något förslag på en blå färg som kan gifta sig fint med en rosa/lila-aktig färg? Tack! Mvh Annelie

Silke + blå fondvägg

Hej Annelie,

Båda de blå kulörerna du föreslår är ju jättebra till rosa/lila bas men min favorit här är Moules 716 som är djupare blå än Gentleman 730.

Vänligen Yvonne

Läs mer

Old rose

Hej!
Har fastnat för färgen Old rose till vägg I köket men är osäker på vilket färgstick den har och hur den går ihop med andra färger.
På väggen kommer vara ett köksskåp I färgen S 7500 N och övriga väggar I köket och resten av huset funderar vi på att ha någon som liknar S 1502 Y för en varmgrå färg som inte drar mot blått. Har du några förslag på varmgrå som liknar den koden?
Och framför allt. Fungerar Old rose ihop med dessan nämnda grå?

Vänliga hälsningar
Åsa

Åsa

Hej Åsa,

Vackra Old Rose är en varm dämpad rosa kulör med dragning mot gult och den kommer att matcha fint med de båda grå som ni valt! Om ni känner er osäkra så rekommenderar jag att ni provmålar upp kulörerna.

Vänligen Yvonne

Läs mer

Old Rose och grått

Hej,
Vilken grå kulör funkar bra till Old rose? Gärna förslag på både ljus och mörk grå.

Åsa

Hej,

Old Rose är en varm dämpad rosa kulör, en favorit hos mig! Jag väljer att rekommendera 2 st varma grå till denna vackra kulör, 11 Duva och den lite mörkare 9 Drivved.

Vänliga hälsningar Yvonne

Läs mer

Pojkrum

Hej,

Min son (8 år) har efter att ha tittat igenom er hemsida bestämt sig för att han vill ha sitt rum målat med den underbart blå färgen Högtryck. Rummet är dock inte så stort (2,8*3,2m) så vi vill ha en vägg i en ljusare blå och nu undrar jag vilken som går ton i ton? Vi funderade på om Syre eller Dagg kan passa men det är så svårt att säga på datorskärmen. Jag besökte även en Alcro-återförsäljare här i Stockholm men de hade inget tryck/prov på Högtryck så de kunde inte hjälpa mig.

Med vänliga hälsningar
Linda

Linda Förberg

Hej Linda,

Härligt färgval av sonen! Av de 2 kulörer som du föreslår så skulle jag välja den lite blåare 9 Syre till 17 Högtryck.

Vänliga hälsningar Yvonne

Läs mer