Första projekten igång

färgfonden
Färgfonden

Första projekten igång

I våras lanserade Alcro Färgfonden – ett initiativ där Alcro bjuder på färgen till samhällsnyttiga projekt. Ansökningarna strömmade in och nu är de första två projekten på banan.

Vad har en skola i Södertälje gemensamt med en simhall i Anderstorp? Båda drivs av människor som vill förändra med färg. Anderstorp Simhall & Gym i Jönköpings län hotades av nedläggning och för att undvika detta samlade privatpersoner och företag i trakten ihop en imponerande summa för att kunna köpa simhallen och fortsätta driva den i föreningsform. Simhallen var i stort behov av upprustning och man bestämde sig för att ansöka om färg från Färgfonden. Nu är man i full gång med förvandlingen och frivilliga målare sätter just nu färg på väggar, trapphus, korridorer, gym, entré och omklädningsrum och ger hela anläggningen ett efterlängtat lyft.
– Jag har velat ta in färgglädje i simhallen, som var ganska grå och sliten från början. Det är en fantastisk grupp människor som tagit över och jag ville använda kulörer som står för styrka och glädje. Klara kulörer mot en ljus bas, säger Yvonne Karlsson, färgsättningsexpert på Alcro som står bakom färgsättningen av simhallen.

Ungefär samtidigt började personalen på Oxbacksskolan i Södertälje, som redan arbetade med ett anti-mobbningsprogram, fundera på hur färg kunde påverka individer och klimatet i skolan. Man bestämde sig för att utforska möjligheten att skapa vackrare miljöer genom Färgfonden.
–Vi kommer att hålla en workshop med eleverna där vi pratar om färg och hur man påverkas av olika kulörer. Vi kommer att prata om hur färg påverkar både miljöer och våra känslor. Det är viktigt att eleverna känner att de är med och skapar miljöerna, säger Yvonne Karlsson, som tillsammans med elever och personal kommer att ta fram färgsättningen för klassrum och uppehållsrum.
Ytterligare tre projekt har valts ut av Färgfondens jury, som består av representanter från Alcro. Dem berättar vi snart mer om här på bloggen. Håll utkik!

Färgfonden tar fortfarande emot ansökningar. Ansök idag.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.