Försiktig färgrikedom på Formex

Försiktig färgrikedom på Formex

Formex. Sängkläder från Lovely Linnen

Härliga sängkläder från Lovely Linnen i naturliga och jordiga toner.

I skrivande stund pågår säsongens Formexmässa ute på Älvsjömässan i Stockholm. Fortsatt stark medvetenhet kring hållbarhet, med kulörer hämtade ur moder jords färgpalett dominerar trenderna för vår och sommar 2019.

Formex lanserade tre trender för säsongen SS 2019, More is more, Kindful soul och New Materalism. Av de tre var det Kindful Soul, med harmonisk färgskala hämtad från naturen, som visade sig mest bland utställarna.

Formex 2019. Paradisverkstan.

Paradisverkstans monter i vackra havrefärgade toner och keramik i bulliga former med tydliga inslag av naturen.

Det var en känsla av försiktighet i kombination med harmoni på säsongens Formex. Begreppet Kindfulness genomsyrade kollektionerna, en snällhet både mot vår jords sinande resurser men också mot oss själva. Redan använda material har fått nya användningsområden, sovrummet och sängkläder är i fokus, våra hem ska vara avslappnade, med lite drömmiga undertoner.

Formex 2019. Keramik från 101 Copenhagen.

Fler bulliga former och jordiga toner, här keramik från 101 Copenhagen.

Känslan i inredningen är lugn, sansad, taktil och jordig. Naturliga inslag och naturliga material är ständigt närvarande.

Som kontrast till Kindful Soul har vi trenden New Materialism, en färgstarkare trend där mönster möter mönster i djärva och härliga kombinationer och uttryck. En mönstermagi där exklusivt mönstras med folklore. Djur, framförallt ormar hittas på vart och vartannat kuddöverdrag. Färgskalan är intensiv, fortfarande jordig, men med mycket starkare toner i rött, orange, gult, lila, blått, grönt och guld.

Formex 2019. Jacobsdal mönsterkrockar och fint ommålat bord.

Färgstarkt och häftiga mönsterkrockar hos Jacobsdal. Rosa och orange i fint reuse-möte med det ommålade bordet.

Sist men absolut inte minst har vi trenden More is More och vem symboliserar inte det på allra bästa sätt om inte brittiska mode- och textildesignern Zandra Rhodes. En legend från London, som skapat mönster till flera av våra världsartister. Hennes hem iscensattes på entrétorget i utställningen Kaleidoscope Penthouse. En sann kulinarisk kulörupplevelse.

Formex 2019. Zandra Rhodes i Kaleidoscope Penthouse.

Färgstarka Zandra Rhodes i Kaleidoscope Penthouse, där häftiga kontraster och vackra kombinationer tillåts att mötas.

Trenden i sig tillåter en kulörmix utan dess like med starka färger som neon, pasteller, svart och vitt, gärna i lite galen krock med glimrande effekter. Glamour och glitter, nästan lite nattklubbskänsla, ihop med bulliga, roliga möbler i vågade former. Den här trenden kan ha varit för vågad för utställarna på Formex, men Zandra Rhodes är ett underbart exempel att inspireras av.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.