Formex 2017

trendspaning

Formex 2017

I förra veckan gick höstens upplaga av Formex 2017 av stapeln och årets mässa var en med mycket färg, vackra material och – maneter.

Grönt, blått och rödrosa dominerade Formex 2017

Vår kärlek till de gröna kulörerna håller i sig, men grönskan får en djupare nyans. Möbler, textilier, mattor och accessoarer i skogsgrönt, smaragdgrönt, buteljgrönt och olivgrönt syntes överallt. Växtmönstren tillsammans med den levande växtligheten har en fortsatt viktig plats i våra hem.

Överlag rör vi oss mot mörkare nyanser av alla kulörer vilket blev särskilt tydligt i den blå färgskalan. Och kanske särskilt bland alla sammetsmöbler i kungligt blått och djuplila.

I den rödrosa trenden som vi sett ett tag, men som fortsätter att vara stark, är däremot hela skalan närvarande – från djupt roströd till pastellig rosa. Gärna i kombination.

Nästa stora djurtrend?

Maneter syntes på flera ställen. Dels i olika prydnader – på bild glasprydnader från Hemtex och Hübsch – men också på kuddar och textilier. Blir maneten den nya ugglan?

Qian Jiang tog hem segern i Formex Nova

Formex Nova delades ut på onsdagskvällen och priset gick till industridesignern Qian Jiang, född i Kina och verksam i Stockholm. Qian Jiang kom till Sverige 2011 för att läsa masterprogrammet i industridesign vid Lunds universitet. Från 2012 till 2014 arbetade han som möbeldesigner i Köpenhamn för Nicholai Wiig Hansen Studio och Normann Copenhagen. 2015 satte han upp Studio Dejawu med fokus på design av möbler och vardagsföremål. Juryn imponerades av Jiangs både stilsäkra och snillrika bruksföremål.

AD18

I oktober lanseras Alcros nya kollektion AD18, framtagen i samarbete med stylisten Dennis Valencia. Konstnären Siri Carlén har valt kulörer ur den till det pingisbord som syntes under prisutdelningen av Formex Nova och som sedan ska skänkas till kolloverksamheten Barnens ö. Ett annat spännande projekt av Siri Carlén hittar du här.

Designklassiker fyller 60 år

Den ikoniska Fiat 500 fyller 60 i år och för att uppmärksamma detta hade stylisten Stefan Nilsson fyllt en monter med andra designklassiker från samma tid. Väggarna var målade i den intensivt blå Plat du Jour från Inredningskollektionen.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.