Finstämt

Finstämt

Drömhuset var det som fick avgöra vart familjen Åberg skulle flytta. Från storstan till Enköping gick flyttlasset i våras och nu lever de ett lugnt och behagligt liv i sin vackra patriciervilla.

I en patriciervilla på 350 kvadratmeter, med lika mycket biyta, bor Anna Åberg tillsammans med maken Jens och de tre barnen Maximilian, Céline och Julie. Den stora villan ligger ett stenkast från torget i centrala Enköping och byggdes av landsfiskalen 1925. Än idag finns här spår av honom på sina ställen runt om i huset.
För knappt ett halvår sedan lämnade familjen Stockholm och livet i flerfamiljshuset i Enskede. Lägenheten började bli för trång när familjen växte och Anna saknade friheten med en egen trädgård. Av en slump fann de det nya hemmet via vänner som hittade den vackra villan på Hemnet. Budgivningen gick snabbt och i mars fick de nycklarna.
– Vi känner inte in oss någon längre stund. Innan barnen kom, köpte vi en bostadsrätt i Stockholm osedd. Härligt spontant tycker vi, andra tycker nog att vi är lite smått galna, säger hon och skrattar.
Banden till Enköping finns sedan åren efter studierna på juristlinjen i Lund, då Jens och Anna flyttade hit för att jobba några år innan de hamnade i Stockholm.
Till vardags jobbar de båda som jurister, Anna som skaderevisor och Jens som chefsjurist på landstinget. För många är Anna även känd som Starwoman genom bloggen som hon driver på Damernas Värld sedan 2007. Här bloggar hon om inredning, livsstil, mat och sitt familjeliv som trebarnsmamma.
– I början var det mer som en dagbok för egen del. Då dokumenterade jag planeringen av vårt bröllop. Jag vill gärna att bloggen ska vara som en godispåse, fylld av en massa smått och gott.

alcro_starwoman_1

Hemma hos familjen Åberg i centrala Enköping är vitt och grått de dominerande kulörerna. Inredningen går i sobra ljusa toner. För drygt ett halvår sedan lämnade de livet i storstaden för att få njuta av familjelivet i den generösa patriciervillan.

Ute blåser det kallt och utanför köksfönstret ligger Julie varmt nerbäddad i sin vagn och sover middag. Céline och Maximilian är på förskolan.
Solstrålarna fyller hela huset genom rummens alla stora fönster.
– Jag hade redan tidigt en klar bild av vad jag ville göra med alla rum, materialval och kulörer. Jag har en ganska bra förmåga att kunna se för mitt inre hur saker och ting ska bli i inredningen längre fram, och hittills har det blivit så som jag tänkt mig, säger Anna.
Det är varmt och ombonat i det stora huset på 350 kvadratmeter. Inredningen är stilig och proper, trots spår av att här faktiskt bor en barnfamilj. Svala kulörer i grått, vitt och rosa återfinns på båda våningsplanen.
– Det är svårt att få en ombonad känsla med bara vita väggar och golv, det blir inte så mysigt. Jag tycker om kulörer som går ton i ton. Men jag är inte så mycket för mönster mer än på mattor.
Inredningen är sparsmakad och går i ljusa träslag. Innan de flyttade in var takbjälkarna mörkt laserade och golven var lagda i tre olika träslag. För att få en röd tråd i inredningen genom hela huset målades alla tak och trägolv vita. Fiskbensparketten slipades och vitlaserades och även köksgolvet, som består av klinkers, målades vita.
– Jag tycker det är svårt att finna ro när det är en blandning av olika träslag i hemmet.
Det mörka ekköket revs ut och ersattes av ett Ikeakök med blåtonade luckor. Det enda som sparats från det gamla köket är den gamla vedeldade spisen.

alcro_starwoman_4

När familjen köpte huset var det numera ljusa köket mörkt och inrett i massiv ek. För att få till en lugn helhetskänsla målades klinkergolvet vitt och den massiva köksinredningen revs ut och ersattes av ett kök från Ikea. Den gamla vedspisen har sparats och sprider värme när det blåser kallt utanför.

alcro_starwoman_5

Biblioteket har målats med Pashmina i Alcro Skymning.

På nedervåningen i biblioteket står också landsfiskalens röda gamla kassaskåp. De tjocka gedigna dörrarna är tunga att öppna.
– Här i biblioteket hade han sitt kontor och skåpet är omöjligt att flytta. Där mitt arbetsrum är idag satt troligtvis bovarna.
På övervåningen ligger familjens samtliga sovrum. Målade i en dov färgskala ger de ett skönt intryck mot det ljusa vardagsrummet som alla rummen gränsar till. Den stora soffan är familjens favoritplats och här myser de medan den stora öppna spisen bredvid sprakar och värmer gott.
– Jag tycker att färgsättningen ska harmoniera i ett hem och att kulörerna ska passa ihop men också vara fina på egen hand i stängda rum. Vi gör ingen skillnad på barnrum eller icke. Barnen leker inte sämre för att de har en kulör på väggen som matchar huset, det är sakerna de leker med som är huvudsaken för dem.

alcro_starwoman_6

Anna och Jens rum är målat i Balett, medan väggarna i Maximillians rum är väggarna målade i Betong bruten i Pashmina.

alcro_starwoman_8

I Célines rum är väggarna målade i Old Rose bruten i Pashmina, även bokhyllorna har målats för att ge ett lugnare och mer enhetligt intryck. I Julies rum är väggarna målade med Lunar Grey. Samtliga golv på ovanvåningen har målats vita för att ge en sammanhängande känsla.

Alla sovrum på ovanvåningen är rymliga och har alla varsitt burspråk i söderläge som ger flödigt med solljus. Barnens rum har Anna inrett smart genom att möblera kattvinden i varje rum. Bakom en liten dörr finns söta små klädställningar, skrivbord och korgar och hyllplan som rymmer alla leksaker som inte ligger framme synligt i rummet. I Célines kattvind finns även en liten myshörna.
– Dessa kattvindar är perfekta för förvaring samtidigt som man håller ordning och reda i barnens rum.
I mitten av Maximilians rum står ett tält i kanvastyg. Inne är det bäddat med fluffigt duntäcke – perfekt för en stunds mys med en spännande bok om dinosaurier. Längs ena väggen finns en platsbyggd bokhylla som de förra ägarna lät bygga och som sväljer mycket leksaker, böcker och gosedjur.
Julies rum, som målats i Lunar Grey, var tidigare husets bibliotek, men eftersom familjen ville ha alla sovrum på ovanvåningen revs det ut och inreddes till barnrum.
– Det var inget spännande gammalt bibliotek som man kunde tro, vid en närmare titt såg vi att det faktiskt var Billybokhyllor som de hade byggt in. Därför var det inte så svårt att riva ut.
I Annas och Jens sovrum är väggarna mjukt rosa och målade i Balett. I anslutning till sovrummet finns ett rymligt badrum liksom bredvid vardagsrummet.
– Badrummen och tvättstugan är de enda rummen som vi inte renoverat, men tvättstugan i källaren kommer att bli vårt nästa projekt.

alcro_starwoman_7

Innan familjen hittade drömhuset i Enköping bodde de i ett flerfamiljshus i Stockholm. En egen trädgård och stora rum stod högst upp på önskelistan när de började leta hus. Och nu har de både trädgård och rymliga rum att njuta av.

alcro_starwoman_2

Anna Åberg jobbar till vardags som skaderevisor i Stockholm. Vid sidan av jobbet driver hon bloggen Starwoman på Damernas Värld, där hon bloggar om familjelivet, inredning och design.

Hemma hos bloggaren

Här bor: Anna Åberg med maken Jens Larsson, barnen Maximilian, 5, Céline, 2,5, Julie, 1.
Var: I en patriciervilla från 1925, i Enköping.
Gör: Anna är skaderevisor och bloggar på starwoman.damernasvarld.se och Jens är chefsjurist på landstinget.

alcro_starwoman_10

Paletten

Kulörer: Skymning, Lunar Grey, Balett, Betong och Old Rose.
Stilen: Stilren och avskalad med väl valda designerföremål från bland annat Svenskt Tenn som blandas med Ikea. De dova och finstämda kulörerna tillsammans med de vita golven och taken ger en mysig och ombonad känsla.
Materialen: Naturliga och ljusa i form av mjuk bomull och ull. Ljusa träslag, naturfärgad korg och gröna blad.

Text: Sandra Troedson Foto: Klas Sjöberg

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.