Finstämt i helmatt

En genomtänkt helmatt färgsättning i pudriga pasteller och grå nyanser löper som en röd tråd genom såväl väggar som material. Inredaren Pernilla Jansson har skapat ett harmoniskt hem för sin lilla familj i Västerås.

Vackert, harmoniskt och skönt är de känslor som infinner sig när man stiger över tröskeln till Pernilla Jansson och Gustav Stenströms 1930-tals villa i Västerås. För bara ett år sedan låg här slitna heltäckningsmattor i alla rum och väggarna pryddes av brokiga tapeter i en salig blandning. Paret budade på huset, men det var nära att affären inte blev av. Renoveringen var för stor helt enkelt. Men efter en natts god sömn ringde de till mäklaren och affären var igång igen.
– Vi trodde nog faktiskt inte att det skulle bli så här, skrattar Pernilla.

Alcro_finstamt_8

Från sovrummet har man bra spaningsläge in till Floras rum tack vare det gamla spröjsade fönstret. Gråmålade väggar i kulören Silverpil bruten i helmatta Pashmina.

Solens strålar leker sig ner i trädgården där Flora nu 1,5 år tultar runt och upptäcker allt som går att upptäcka. Altandörren till uterummet står på vid gavel och det är enkelt att springa in till köket för en andra kopp kaffe.
Renoveringen av huset har varit storslagen men samtidigt har de inte låtit sig stressas. Golven prioriterades så att de skulle vara klara innan Flora lärde sig gå.
– De första månaderna bodde vi i vardagsrummet, berättar Pernilla och fortsätter: Vi ville riva ut alla mattor och starta med golven. Sen gav vi oss direkt på sovrummen, det kändes viktigt. Eftersom jag var föräldraledig och Gustav jobbar skift som brandman hade vi bra förutsättningar att köra på.

Och kört på har de gjort, och det är en aning svårt att förstå att stress inte har varit en del av resan. Men så känns Pernilla väldigt lugn till personligheten. Hon jobbar som inredare på Ikea, god smak och inredning är en del av hennes vardag.
– Mitt jobb gör att jag håller mig uppdaterad förstås, men så är även färgsättning ett intresse jag har. Jag tror inte att man kan lära sig precis allting, utan vissa saker behöver man känsla för. Och jag tror kanske att jag har lite känsla också.

Alcro_finstamt_2

En skrivarvrå kom till genom smart planering. Hyllplan med konsoller fungerar bra som bord, målade i vit snickerifärg. Den vita miljön mjukas upp genom ullfällen, naturliga material med hampa och sten, den osymmetriska taklampan samt genom de runda formerna på speglarna. Matrummet är färgsatt med Drivved, en kulör som går igen i flera rumvilket skapar en röd tråd i huset.

Pernilla och Gustav var överens om att de ville måla alla rum, därför fanns ett helhetstänk för färgsättningen med i planeringen.
– Vi gjorde powerpointbilder över varje enskilt rum, moodboards med kulörer, materialval, inredningsdetaljer, belysning och större möbler. Och vi stressade inte med färgvalet. Det kan vara svårt att bilda sig en uppfattning om en kulör när man är i butiken, säger hon och tipsar om att köpa hem färgprover och tejpa upp dem på väggen hemma.
– Vi lät proverna sitta kvar länge för att se hur kulören förändrades i takt med ljusets vandring över dygnet. Då såg vi tydligt hur kulören blev när solen låg på eller hur det blev när mörkret föll.
Vardagsrum och matrum är målade i Drivved, bruten i helmatta Pashmina. Drivved är en varmgrå kulör som drar lite åt grönt när ljuset faller på. Att ha samma kulör i båda rummen ger ett lugn och skapar en helhet.
– Jag älskar Pashmina, att den är sådär supermatt. Det var ett önskemål när jag skulle välja färger för alla rum.

Alcro_finstamt_3

Vardagsrummet med sina grå kulörer och grova textilier.

I vardagsrummet finns också gott om smart förvaring, grova textilier och fårskinn i olika nyanser av grått. Det blir levande och hemtrevligt.
– Funktion är viktigt. Det är bra att göra det enkelt för sig själv. Flora har ett eget skåp i vardagsrummet, eftersom det är där vi hänger mycket. Det gör att det blir enkelt att städa, det som är ett lekrum på dagen blir vårt vardagsrum igen är Flora gått och lagt sig.
Hallen på undervåningen är ett något mer trångt utrymme. Därför valde de att måla vita väggar här. Kulören Drivved kommer igen i både trappan och på garderobsdörrarna i hallen.
– Det är fint att de tre ställen som man ser från hallen, vardagsrummet, trappan och garderobsdörrarna, går i samma kulör. Med kladdiga barnfingrar blir det dessutom mer praktiskt att ha grå dörrar i hallen. Grått är en bra baskulör om man vill förändra i rummet. Jag försöker bli mer hållbar men blir alltid sugen på att förändra lite efter säsong. Då blir grått en bra bas.

Alcro_finstamt_4

Väggarnas grågröna nyanser gifter sig med inredningsdetaljer i vitt och grått. Helheten skapas genom att kulörerna plockas upp på kuddar. Att addera möbler i ljust skinn bryter av utan att man tappar den röda tråden. Trappen målades i vitt.

Ovanför trappan möts vi av en hall med en liten skrivhörna, sovrum och Floras rum. Färgskalan på väggarna går i grått och ljust grönt med inslag av pasteller som matchas med textilier i linne, grövre bomull och fårskinn.
Pernilla berättar om den tidigare lägenhet som gick helt i vitt, vilket hon ledsnade på. Med de nya kulörvalen i huset vill hon överraska lite.
– Det blir lite som en nystart för oss. Oftast är Gustav och jag överens, fast jag dras lite mer åt pastellerna. När jag ville måla toaletten rosa sa han stopp, skrattar hon.
Floras rum blev däremot en pastelldröm som gick i uppfyllelse. Här är det målat med ljust gröna Duggregn på väggarna, en garderob drar åt rosa/lila med Silke, en annan garderobsvägg matchas med kulören Vårvinter. Färgsättningen plockas upp i material och inredning som sänglinne, tavlor, leksaker och kuddar.
– Jag har längtat efter att få inreda hennes barnrum sedan innan hon kom. Vi målade även inne i garderoberna, eftersom de dörrarna ofta står öppna. Det är klart att det var lite jobbigt, men det är helt klart värt det.

Till vänster hallen med skor för stora och små fötter. Jackorna göms i en inbyggd garderob med färgsatta dörrar i kulören Drivved. Till höger Floras rum. Här råder, som i resten av hemmet, en finstämd harmoni i färgsättningen mellan väggar, tavlor, textiler och övrig inredning. Vackert och lekfullt utan att det blir stökigt för ögat.

Till vänster hallen med skor för stora och små fötter. Jackorna göms i en inbyggd garderob med färgsatta dörrar i kulören Drivved. Till höger Floras rum. Här råder, som i resten av hemmet, en finstämd harmoni i färgsättningen mellan väggar, tavlor, textiler och övrig inredning. Vackert och lekfullt utan att det blir stökigt för ögat.

Pernillas och Gustavs sovrum går i den ljusare grå kulören Silverpil. Här valdes en ljusare nyans av grå för att få in lite mer ljushet. På väggen som vetter ut mot hallen valde de att sätta in ett spröjsat fönster som både släpper in ljuset från balkongfönstret i hallen samt ger spaningsmöjlighet från sängen in till Floras rum – och med det någon extra minut att ligga och dra sig.
– Det var inte tanken från början, det kom som en härlig överraskning! avslutar Pernilla.

Alcro_finstamt_11

Pernilla i sitt hem färgsatt i Alcros kulörer Drivved, Duggregn och Vårvinter.

Hemma hos inredaren

Här bor: Pernilla Jansson med sambon Gustav Stenström och dottern Flora 1,5 år.
Var: I en stenvilla från 1935 i Västerås.
Gör: Inredare på Ikea samt bloggar på Plaza interiörs hemsida och på Instagram @pernillaplazainterior.

TEXT: JILL WINDAHL  FOTO: ANDREA TURANDER

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.