Färgstarkt uteliv

Färgstarkt uteliv

Nu är det dags att flytta ut igen. Stylisten Jill Windahl tipsar om hur du med enkla medel och dina favoritkulörer skapar personliga uterum i den första delen i Alcro trends serie om utomhusmålning.

Trenden med fina rum utomhus och behovet av att flytta ut har kanske aldrig varit större. Vi lagar mat och diskar utomhus, bygger myshörnor, odlar i växthus, grillar året om och förlänger säsongen med uppvärmda uterum.
Inredningstrenderna har tagit sig ut i trädgårdarna och det är inte svårt att förändra, förbättra eller bygga nytt.

En fin uteplats börjar med research, oavsett om det handlar om en altan, balkong, ett växthus, en friggebod eller en avgränsad plats i trädgården. Det handlar om funktion, smak och helhetstänk.
– Det första du ska göra är att bestämma vilken funktion platsen ska ha och fundera på vad just du gillar i form av kulörer och saker. Försök sedan att få ihop dessa delar till en helhet. Tycker du till exempel att en rödklöver är det vackraste som finns så utgå från vad du ser i den. Här hittar du kulörer som vinrött, rosa och grönt. Du kan nästan inte misslyckas om du väljer det du själv gillar, säger Jill Windahl, som vurmar för vackra kulörkombinationer som hon hittar i allt från insidan av ett bokomslag till husfasader och som hon sedan använder sig av i sitt arbete som stylist.

Alcro_uterum_del1_1

Gör research innan du sätter igång: se till omgivningen, lägg pussel med färgprover och inspireras av saker du tycker om.

Hon tipsar om att det är precis så du själv kan göra om du står inför att färgsätta din uteplats. Titta på omgivningen, ta fram prylar du tycker om och inspireras av dem. Har du till exempel en naturtomt med berg och stenparti så kan du plocka upp kulörerna som finns här.
– Om du ställer dig och tittar på ett bergsparti i din trädgård kommer du hitta otroligt vackra kulörer som vitt, grått, svart, rött och grönt i olika nyanser. Plocka upp några av dem och färgsätt uteplatsen efter det, så kommer den smälta in fint i omgivningen.

När du valt dina kulörer är det en bra idé att lägga lite pussel med färgprover. Ta ett stort ark och placera ut de kulörer du vill ha med och flytta om dem för att se vilken kombination som känns bäst, vilken kulör som ska få dominera och vilken eller vilka som ska fungera som accenter. På så sätt får du en bra överblick och uppfattning om vilka kulörer om gifter sig och vilka som inte passar ihop.
– Jag brukar säga att du ska låta en kulör spela huvudrollen och de andra birollerna. Det är väldigt viktigt att de inte konkurrerar med varandra för då finns risken att det blir rörigt. Uteplatser tycker jag gärna får vara vara lugna och vilsamma.

Alcro_uterum_del1_2

Fem zinkpallar från Granit målades i Mekanlack aqua i kulörerna Paris, Peacock Blue, Lovart, Bombay och Dröm. Eftersom till höger är kulört låter vi trall och plank vara lite mer nedtonade, planket är laserat med Trälasyren Videung och trallen i Björknäver. Stolen färgsattes med Mekanlack Duva för ramen och fönsterfärg Kyla för sitsen. Bordet är målat i Drivved. För den som uppskattar en vacker fikakopp, kika på serien Ovanåker från Månses Design. Servetten är från Axlings Linne.

Känner du dig osäker, ta med något du gillar, som en blomma, en blus, ett mönster eller en tygbit till din färgfackhandel. De kan hjälpa dig både att se vilka kulörer som blir fina ihop och kan plocka ut en kulörskala som du kan jobba efter.
– Personligen gillar jag kulörer som inte stjäl all uppmärksamhet från den vackra naturen runt omkring, men som ändå får ta lite plats. Som det gröna planteringsbordet. Trots att det sticker ut så smälter det ändå in fint i omgivningen tack vara att den ligger nära en naturlig kulörskala.

Väljer du en skala som går i ljusa nyanser, exempelvis gråvitt, är det både fint och effektfullt att jobba med olika material och strukturer.
– Då blir det fina nyanser och variationer, tack vare att materialen har olika kulöråtergivelse. Har du däremot många kulörta nyanser, en mix av material och strukturer finns risken att det blir rörigt. Då kan man kanske hålla sig till en eller ett par olika material istället.

Stylisten Jill Windahl.

Stylisten Jill Windahl.

Del II och III i Färgstarkt uteliv publiceras under april. Håll utkik!

TEXT: PETRA ALEXANDER  STYLING: JILL WINDAHL  FOTO: MICHAEL FÖRSTER

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.