Färgstarkt på årets möbelmässa

Inredning

Färgstarkt på årets möbelmässa

I skrivande stund är Stockholm Furniture and Light fair 2018 i full gång ute på Stockholmsmässan. Att varma toner och lite brända kulörer är viktiga inslag i 2018/19 års inrednings- och designtrender råder inga som helst tvivel om.

Beige soffa och lila kuddar mot rosa vägg

Foto: Lina Östling

 

Det är en färgfest på årets möbelmässa. I såväl montrar som på produkter samsas rosa, röda, bruna och ockragula toner med nyanser av blått, petroleum och, kanske något förvånande, av lila, lavendel och vinrött. Att inreda med kulör är en tydlig och stark trend för 2018/19.

Vit Soffa och färgglada stolar från Swedes Alcro trend

Swedese bjöd på varmbeige vägg med möblering i bränd röd och lavendel. Foto: Lina Östling

 

Swedese möbler Alcro trend

Färgstark monter hos Getama In-Light. Foto: Lina Östling.

 

Det är glädjande att se att både möbelproducenter och konsumenter fortsätter att trivas i färgsatta miljöer. Den röda tråden är att samtliga kulörer är färgstarka, samtidigt jordiga, lite smutsiga och framförallt matta och varma. Detta gör att mässan i år upplevs som färgstark, men harmonisk, med intressanta och modiga krockar. Något för besökarna att inspireras av både för eventuella inköp och för att ta in det privata hemmet.

Varmgrå vägg och petroliumfärgade stolar hos Swedese. Alcro Trend.

Snyggt färgsatt med varmgrå vägg och petroliumfärgade stolar hos Swedese. Foto: Lina Östling

 

Förra årets blåa och gröna trend har fått ge plats till olika nyanser av rosa, rostrött och gult. Associationer till brända ökenlandskap, till bördig jord och varm solnedgång. Och resultatet är underbart. 2018/19 ska du blanda dessa nyanser på väggar, soffan, kuddar och bord. Gärna ton i ton med blått eller lavendel som accentfärg.

Bruna väggar och grå soffa, gult bord Alcro Trend

Brunbränd vägg hos Swedese, där den lite knalliga blå puffen blir en häftig färgsättningskrock. Foto Lina Östling.

 

Mattor från Ogeborg Alcro Trend

Mattföretaget Ogeborg var tydlig i den rosa-rostiga kulörtrenden. Foto: Lina Östling

 

Alcro medverkar i en rad spännande samarbeten under årets designvecka. Ett av dem är med design- och inredningsplatformen Houzz.se .

Stylisterna Maja och Atta Ring. Alcro Trend

Stylisterna Atta och Maja Ring bjöd på mysigt compact living i Houzz monter. Golvet är målat i Grådis från Alcro ackompanjerat med den lite smutsiga rosa Balett på pidestalen. Foto: Lina Östling.

 

Stylisterna och inredarna Atta och Maja Ring på Studion-In fick uppdraget av Houzz att visualisera hur man med färg och form kan inreda ett litet hem på ett smart och samtidigt vackert sätt. Atta förklarar att man i små hem ofta fokuserar på funktion, och det hemtrevliga då riskerar att komma i skymundan.

– Det är viktigt med trivsel för att vi ska må bra i våra hem och där spelar färgsättningen en viktig roll. Vi frågar våra kunder vilka miljöer de mår bra i. Dessa miljöer får inspirera färgsättningen till deras hem. Vi vill att de ska känna igen sig i dessa känslor när de kommer hem.

I montern har Atta och Maja visat hur du kan få in två olika rumsligheter på liten yta.
– Vi målade ett grått golv till vardagsrumsdelen och ett rosa till köksdelen. Med hjälp av färgsättningen markerar du olika ytor och skapar rum i rummen, förklarar Maja.

Atta tipsar hur du kan skapa en färgkarta för ditt hem:
– Välj ut två basfärger och en eller ett par accentfärger. På så sätt hittar du ditt egna spår. Jobba sedan med möbler och textilier ton i ton till dessa, så blir det harmoniskt.

Angående 2018-års möbelmässa är de överens om att de rosa och rostiga tonerna är årets färgskala, att valven och de välvda möblerna är tillbaka, att det ljusa träet har fått sällskap av det lite mörkare, att betsa är snyggt och att det generellt känns som att folk vågar sätta mer färg på sina hem.

Följ Studio-In på instagram: @_studioin_

 

Alcro stolt sponsor till Prisad Färg

 

NCS delar ut pris. Glad vinnare. Alcro Trend

NCS delar ut diplom till Isabell Tresse, som med projektet Som Om vann första pris. Foto: Lina Östling

Årets förstapris i tävlingen Prisad färg gick till Isabell Tresse med sitt bidrag Som Om. Med projektet vill hon visa på relationen mellan sin hemstad Kviberg och Bengaluru i Indien, där hon spenderade 6 månader. Med hjälp av färgers berättarkraft, hur skulle Kviberg sett ut om det var, Som Om, det vore i Indien?

Prisad färg är en färgsättningstävling för de som studerar eller nyligen utexaminerats inom design, arkitektur, visuell kommunikation och konst. Årets tema var Han, Hon, Hen.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.