Färgsätt fasaden och välj rätt terrasskulör

fråga experten

Färgsätt fasaden och välj rätt terrasskulör

Alcro färgsättningsexpert Yvonne Karlsson guidar till sommarens projekt och hjälper dig att välja rätt kulör på fasad, staket och terrass.

Alcro_fraga-experten-2

Måla grunden

Grunden på vårt hus behöver lagas på några ställen och målas om. Idag är grunden brun men vi funderar på att byta kulör. Hur ska vi tänka när vi väljer kulör? Huset är gult med gröna fönster och vita knutar.
Nasrin

Ett råd är att välja en kulör som inte är ljusare än husets fasadfärg, hellre då en mörkare kulör men heller inte för färgstark. Fint blir det även om man väljer en kulör som anspelar på naturmaterial som grå, grågröna eller bruna toner. Grundens kulör ska, så att säga, koppla samman huset med omgivande mark på ett naturligt sätt så att husets färg och form får spela huvudrollen. Alcro har en färgkarta med just utvalda kulörer för husets grund, kika i och välj utifrån denna till ert hus.

Ett staket i djurgårdsgrönt.

Foto: Klas Sjöberg

Måla staket

Vi har ett vitt staket som blivit smutsigt och trist, har försökt tvätta men det räcker inte. Visst är vitt fint men vi funderar på att måla i en annan kulör som inte ser så smutsig ut. Huset är grå puts, med vita fönster. Har du tips på andra kulörer vi skulle kunna måla staketet i?
Jonas och Marie

Vita staket i all ära men de kan som ni säger vara besvärliga att hålla helt vita. Om ni fortfarande vill ha kvar en vit känsla kan ni välja en mörkare vit kulör, till exempel Emalj, då blir intrycket fortfarande ljust. Ni kan även välja att plocka upp fasadkulören i en grå nyans för att binda ihop hus och staket. Ett tredje sätt att färgsätta detaljer i trädgården är förstås att välja en grön nyans, här är Djurgårdsgrön en personlig favorit som smälter in fint med både grönska och vinter.

Alcro_fraga-experten-4

Färgsätta hela huset

Jag har ett hus med ljust tegel och mörkgrå fog på nedre delen och ljus trä­-panel på övre delen av huset. Fönstren är målade i samma kulör som trä­panelen. Nu ska jag måla om och skulle behöva tips på hur jag kan färgsätta på ett lite mer kreativt sätt utan att det blir för spretigt.
Robert

Det kan vara lite problematiskt att försöka måla ihop olika material på fasaden men det går att lösa på ett fint sätt. Ett förslag är att hålla sig till en gråskala som harmonierar med fogen på tegelväggen. Måla träpanelen i en grå nyans och fönstren i en annan. Låt till exempel vindskivor och fönster hänga ihop i en ljusare ton så att de kontrasterar mot den mörkare panelen. Det bästa är att du tar kontakt med en färgfackhandel som kan komma ut på plats och mäta in de olika material­kulörerna så att du hamnar rätt i ljushet.

Måla med nya terrasslasyren

I förra numret av tidningen läste jag om er nya terrass­lasyr. Jag blev inspirerad eftersom vi behöver måla om vår terrass som blivit sliten. Vilken kulör rekommenderar du? Huset är rött tegel.
Katarina

Till vår nya produkt Alcro Terrass finns även en färgkarta med 6 utvalda kulörer framtagna för ute­rummet. När du väljer kulör till altanen ska du tänka på att den ska passa ihop med både fasad och övrig markbeläggning för att du ska få ett bra resultat. I ert fall med ett rött tegelhus skulle jag undvika
de röd­aktiga lasyrerna och välja en kulör i gråskalan, kanske Asp som ger en fin kulör av grånat trä.

Vill du ställa en fråga till Yvonne Karlsson? Klicka här!

Yvonne Karlsson är certifierad färgsättare med mer är 30 års erfarenhet av hur färg fungerar och uppträder. Som ett led i sitt arbete som Alcros färgexpert håller hon sig ständigt à jour med nya signaler och rådande trendrapporter från omvärlden och ger svar på allt om kommande kulörer. Välkommen att ställa dina egna frågor om färg och färgsättning till Yvonne Karlsson på trend.alcro.se.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.