färgfonden

Färgsatt åt flyktingfamilj

Vejby IF var den första idrottsföreningen i Sverige som startade upp ett eget fritids. Nu har de förvandlat ett eftersatt hus till ett välkomnande hem för tre flyktingfamiljer, med eget arbete och med färg från Färgfonden.

Färgfonden Vejby IF

Det finns en eldsjäl i den skånska byn Vejby på Bjärehalvön. Han heter Andes Liljeblad och är klubbchef i den lokala fotbollsföreningen Vejby IF. När han inte coachar ute på fotbollsplanen hittar man honom på fritids, där han är en av fyra fritidspedagoger. Vissa dagar finns han också på den lokala loppisen, ett stenkast från fritids.

Hus blir hem åt flyktingfamiljer

– Vejby IF är en förening som ser möjligheter i det mesta. Allt i föreningen har vi skapat tillsammans, säger han och visar den stora lekborgen och fotbollsplanerna, en gräsplan och en konstgräsplan.

– Läktaren köpte vi billigt av Höganäs Kommun och Höganäs BK när de skulle bygga om sin arena. Det var fruktansvärt tungt att sätta samman den, men det var väl värt det. Idag har vi tak över huvudet när det regnar!

Mitt emot de gröna gräsplanerna står ett vitt hus med fruktträd och bärbuskar i trädgården. Huset köpte föreningen i januari av Ängelholms kommun för att göra om till ett boende för tre flyktingfamiljer som beviljats uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi är en förening som känner stort engagemang för att hjälpa till. Det är därför vi driver både fritids, loppis och Rondellen, ett projekt för att hjälpa långtidsarbetslösa att komma ut i arbetslivet. Beslutet att köpa huset togs av styrelsen i Vejby IF, och bidraget från Färgfonden betyder mycket.

Många grannar och medlemmar i föreningen har mejlat Anders för att erbjuda sin hjälp. Inredningen till de tre bostäderna kommer från föreningens egna loppis. Allt måleriarbete, såväl inomhus som utomhus, står den lokala firman Lundström Måleri för. Ett arbete som krävt stor arbetsinsats under en längre tid.

Husets fasad kommer att målas om i samma kulör – vitt. Invändigt blir lägenheterna ljusa med fondväggar i mjuka pasteller av rosa, gult, grönt och blått.

Långsiktiga kulörval

– När det kom till kulörval fick vi hjälp av Ludvig Nilsson på Colorama i Ängelholm. Färgvalen baserade han på att det ska hålla länge samtidigt som det ska passa både flickor och pojkar.

Den första familjen, en ensam mamma med tre döttrar, flyttar in i början av juni. Övriga familjer kommer att flytta in under sommaren.

– Jag hoppas de kommer känna sig trygga i detta hem. Vi kommer göra allt för att hjälpa dem ut i lilla Vejby och vårt föreningsliv.

Färgfonden är ett initiativ från Alcro som ger allmänheten möjlighet att förverkliga samhällsnyttiga måleriprojekt. Alcro bjuder på färgen vid ommålning av exempelvis skolor, asylboenden, föreningslokaler och liknande. Initiativet grundar sig i funderingar kring hur vi kan leva mer hållbart. Färgfonden är en del av Alcros hållbarhetsarbete och syftar till att på detta sätt återinvestera resurser i samhället.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.