Välgörande penseldrag

färgfonden

Välgörande penseldrag

Färgfonden Stockholms Stadsmission. Stockholms Stadsmission har fått färg till sina lokaler via Färgfonden. Här får pastelliga toner prägla en färgstark verksamhet.

Färgfonden skänkte färg till Stockholms Stadsmission.

På Lundagatan på Söder arbetar Stockholms Stadsmission bland annat med projektet Bostad Först. I år fick de färg via Färgfonden för att rusta upp lokalerna.

Stockholms Stadsmission har funnits sedan 1853 och arbetar med allt från stöd till utsatta familjer till bostadsprogram för människor som lever i hemlöshet. Stadsmissionen har lokaler för olika typer av verksamheter över hela Stockholm. På Lundagatan på Söder driver man bland annat Bostad Först, ett initiativ som bygger på att hjälpa människor ur hemlöshet. Genom att först ge möjlighet till ett fast boende så kan man sedan hjälpa människor att komma vidare i livet.

– Det traditionella sättet att jobba på är att man måste vara drogfri först för att sedan kunna få en bostad. Vi menar att det är omöjligt att bli drogfri så länge man bor på gatan, säger Alexandra Wendt, som arbetar i verksamheten Bostad Först på Stadsmissionen.

Verksamheten som går ut på att hemlösa får en lägenhet genom Stadsmissionen som de sedan själva får ta över kontraktet på, har varit lyckat. 76 procent av de som fick lägenhet 2010-2015 bor kvar idag.

Alexandra Wendt på Stadsmissionen.

Alexandra Wendt är en av de som drivit projektet hos Stadsmissionen.

Lugna kulörer

Lokalerna på Lundagatan var slitna och behövde målas, och en av projektledarna på Stadsmissionen ansökte till Färgfonden.

– Det fanns ett stort behov av att fräscha upp köket, så vi började där. Sedan har vi fortsatt med korridorer, samtalsrum och andra gemensamma ytor. Misty Mint, Apricot Nude och Cream Satin var de kulörerna vi valde till slut. Vi har en ganska färgstark vardag här, så vi kände att vi behövde vilsamhet i lokalerna, säger Alexandra Wendt.

Målarna har rekryterats via Blixjobb, ett annat av Stadsmissionens initiativ som går ut på att erbjuda jobb till hemlösa och utsatta som står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden.

– Initiativet år ut på att man ska vara drogfri när man utför arbetet och får lön en gång i veckan. Det blir en möjlighet för personer som står utanför arbetsmarknaden att visa sin kompetens, skaffa sig erfarenhet och på så sätt möjlighet att söka sig vidare till andra jobb, förklarar Alexandra Wendt.

Blixtjobbare på Stadsmissionen.

Målarna rekryteras från Blixtjobb, ett initiativ som syftar till att få in människor på arbetsmarknaden.

Ny energi

Hon menar att det faktum att de fått möjlighet att måla om har bidragit med ny energi till verksamheten.

– Att vi har kunnat förbättra vår arbetsplats har gett mycket energi, glädje och engagemang till alla som jobbar här. Det är så mycket trevligare att äta i vårt kök och vistas i lokalerna nu än vad det var tidigare. Det är en mycket mysigare arbetsplats nu. Man blir glad och vill ta tag i saker. Färg har helt klart en positiv inverkan.

Hon menar att initiativet också inneburit att man börjat titta på andra sätt att förbättra lokalerna.

– Nu när vi gjort detta vill vi ju gärna fortsätta med den övriga inredningen, möbler och tavlor till exempel. Eftersom vi inte har så stora resurser så rotar vi i förråden och ser vad vi kan hitta, men det får ta lite tid att hitta den rätta inredningen, konstaterar hon.

 

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.