Färger som lockar till köp!

Färger som lockar till köp!

Planerar du att sälja huset är det alltid en god investering att måla om fasaden. Men hur fungerar det med kulörer, vilka höjer värdet och vilka ska du undvika?

Hur mycket du än må gilla orange eller lila är dessa kulörer inget smart val när du vill locka många intressenter av ditt hus. Vitt är absolut det säkraste kortet, dock behöver du ta hänsyn till omgivningens hus. Är alla hus röda kommer ditt vita hus givetvis att sticka ut, och tvärt om. Plus att ett hus med ”fel” vald kulör kan dra ner helhetsintrycket på området. Kulörer som är säkra att satsa på är bland andra vitt, grått, blått, brunt, beige, grönt, gult och rött. Ljusa kulörer ger fördelarna att huset uppfattas som ljust, rymligt och rent. Dessutom får besökaren känslan av att huset är fräscht och nymålat. Slutligen bleknar inte ljusa kulörer på samma sätt som mörka kan göra över tid.

färg som lockar till köp kulörval vid försäljning

Gult, blått och grönt är alla säkra kort vid färgsättning av hus, men ta hänsyn till näraliggande hus och hur deras kulörer samspelar med ditt.

På detaljer som knutar, fönsterkarmar och dörrar passar samma kulörer som för fasad, men här kan du ändå experimentera utan att riskera att huset blir svårsålt. Har du inte möjlighet att måla om hela huset är det klokt att fokusera på en uppfräschning av dessa ytor. Dörren är ofta det första besökaren lägger märke till, så välj en varm och välkomnande färg som gör att besökaren minns just ditt hem. Rött och klarblått är säkra kort. När det kommer till fasadens kulör och detaljer som knutar och dörr, se noga över hur dessa färger samspelar. Färgen på detaljerna ska lyfta fasaden och inte tvärtom. Tycker du att det är svårt att avgöra själv? Ta gärna hjälp av en färgexpert.

färg som lockar till köp kulörval vid försäljning

Två mycket olika men lyckade exempel på hur färg på fönster och dörr kan lyfta fasadens färg.

För väggarna inomhus är det i stort sett samma resonemang som gäller. Ljusa och neutrala kulörer får rummen att se större ut och offwhite är alltid ett säkert kort. Med en bra grund kan offwhite täcka både fläckar och fel valda väggfärger. Om du inte har möjlighet att måla om alla rum, fokusera på det första rummet besökaren möts av, hallen, eller det rum som uppfattas som litet eller dåligt planerat. Där kan en ljus kulör göra stor skillnad. Sist men inte minst, om du har tagit dig tid att måla om i hemmet eller fasaden, se till att det nämns i annonsen och i allt material ifrån mäklaren. Att du har använt en kvalitetsfärg som Alcro är såklart ett plus.

färg som lockar till köp kulörval vid försäljning

Ett ljust kulörval gör att ditt hus uppfattas som rymligt och rent. Det gäller både exteriör som interiör.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.