Färg på tapeten

Färg på tapeten

Trött på mönstrat? Att måla över en gammal tapet och få en ny, fräsch yta med snygg finish behöver inte vara så svårt som du tror. Det finns dock en liten risk att det bubblar sig då du målar över en papperstapet med den fuktiga färgen. Detta kan du förebygga genom att använda grundfärgen Spärra.

Alcro_tapet

Tre råd till snygg finish 

Minimera skarvarna. Om tapeten sitter bra men släpper just i skarvarna kan du limma dem med tapetklister. Du kan också ta bort skarvarna helt med en tapethyvel. Är tapeten slät i övrigt kan du förstås också spackla sparsamt i skarvar och håligheter och slipa så att ytan blir jämn.

Var noggrann med förarbetet. Se till att tapeten har god vidhäftning till underlaget. Stryk ett lager med Spärra, vilket är en matt grundfärg som lägger sig som ett spärrande lager på tapeten och minskar risken för blåsbildning och inträngning av andra vattenburna färger. En strykning med Spärra räcker innan du målar över med vattenburen täckfärg.

Måla uppifrån och ner. Bäst resultat får du om du målar den tapetserade väggen uppifrån och ner. Ska du måla taket också – vilket är att rekommendera när du målar om väggarna eftersom taket annars riskerar att se smutsigt ut – så börja med detta.

Tikkurila Sverige AB ansvarar inte för kommentarerna nedan, den som skriver en kommentar är själv ansvarig för sin kommentar.